Bugün - Tuesday, March 19, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Yazar Detayları

Recep Uslu

Recep Uslu - 1. Gazi Türk Müziği Günleri, Sazendeler Yarışması ve Müzikle tedavi olur mu?..

1. Gazi Türk Müziği Günleri, Sazendeler Yarışması ve Müzikle tedavi olur mu?..
Yazı Tarihi: Monday, May 11, 2015

İlki 11-12 Mayıs 2015’te planlanan "1. Gazi Türk Müziği Günleri"nin açılış konuşmasını Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar yaptı. Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı kurucusu Prof. Dr. Gülçin Yahya, müziğimizin aslında bir uluslarası sanat değeri taşıdığını belirterek Türk müziği konservatuvarının taşıdığı sorumluluğu öğrencilerin başarısıyla devam ettireceklerini belirtti. İlk meyvelerini gelecek sene verecek olan konservatuvarın bugüne kadar bir çok “ilk”e imza atarak konservatuvarın hızlı adımlarla ilerlediğini söyleyerek öğrencileri bu hizmette bir an evvel yerlerini almak için yarışmalarını söyledi. Geçen yazımızda duyurduğumuz ve önümüzdeki günlerde ikincisi yapılacak olan uluslararası müziğimizin sazende yarışmasını hatırlattı.

Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı 2. Ulusal Genç Sazendeler Yarışmasına Ud, Kanun, Tanbur, Çeng, Ney, Kemençe, Lavta, Rebab, Santur saz sanatçıları davetlidir.  Yarışmanın başvuruları 11 Mayısta başlamış durumdadır.

Birinci Gazi Türk Müziği Günlerinin ilk sunumunu Müzikoloji bölümü adına üçüncü sınıf öğrencisi Derya Ankışhan yaptı. Ali Ufki ve eserini, eser hakkında çalışmaları tanıtan sunumunda, her ne kadar bazı Türk Halk Müziği araştırmacılarınca görmezden gelinse de Ali Ufki’nin Türk Halk Müziği tarihi için ne kadar önemli olduğu hakkında bilgiler verdi. Sunumun sonunda iki türküyü hem söyledi hem de çaldı. Sunduğu bilgilere dikkat ettimde ilk tanıtımı yapıldığı 1948’den hakkında bütüncül bir doktora yapıldığı 1998 yılına kadar tam neredeyse altmış yıldır (60) Ali Ufki’nin eseri incelenmiş, fakat hala Ali Ufki’nin eserini incelemeyi bitirememişiz. Cem Behar’ın kapsamlı araştırmasına rağmen Ali Ufki’nin eseri hakkında söylenecek daha pek çok şey bulunacaktır. Gazi Üniversitesi TMDK Müzikoloji Bölümü adına Bölüm Başkanı kendisini bir kitap ve CD ile ödüllendirdi.

Ancak Müzikoloji Bölüm Başkanı ödülünü takdim etmeden önce çok önemli bazı konulara değindi. Türkiye’de her ne kadar başka Müzikoloji bölümleri varsa da GÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümünü diğerlerinden ayıran en önemli yaklaşımın Türk Müziğini merkeze alarak uluslararası bilimsel bakış anlayışına göre kurulduğunu, dersler ve programın ona göre düzenlenmeye çalışıldığını belirtti. Büyük idealleri olduğundan, okulun bu büyük misyonu yüklendiğinden bahsetti. Bu bir kültür ideali veya davası. Biliyorum idealler kahramanları var olduğu sürece büyür, kahramanlar desteklendiği sürece büyür, idealleri devam ettirecek öğrenciler yetiştirilemezse, eğer ideallerin bir kahramanı olmazsa, ortadaki ideal isterse dünyayı alt üst edecek olsun o dava biter, o ideal sona erer. Geride resmi bir “kurum” kalır.

"1. Gazi Türk Müziği Günleri"nin ilk günkü sunumunda başka neler vardı?

Emrah Tuncel’in yönettiği ve danışmanlığını yaptığı sekiz saz eserin sunumundan sonra Münevver İtil tarafından danışmanlığı yapılan suzidil takım, ve Barış Gürkan ile Selçuk Öztürk’ün yönettiği, çaldığı, öğrencilerin sözlerini söylediği Aşık Veysel türküleri ile, I. Gazi Türk Müziği Günlerinin ilk günü sona erdi. Yarın (12 Mayıs) öğretim görevlisi Serkan Günalçin’in danışmanlığını yaptığı saz eserleri ile başlayacak ve Doç.Dr. SerdaTurkerOter ile Udi Tolga Oter’in danışmanlığını yaptığı pesendide takım ve Klasik Eserler Konseri ile bitecek.

Bu bir başlangıç...

Bu yıl Türkiye'de Müzikoloji adına İTÜ TMDK’nın yaptığı Müzikoloji Çalıştayı, Gazi Üniversitesi TMDK’nın yaptığı Türk Müziği Eğitimi Çalıştayı gerçekten iki önemli çalıştay oldu. Önemli kararlar alındı veya önemli konulara parmak basıldı. Umarım bu kararların devam edebilmesi için çalıştayların desteklenmeleri devam eder.

Buradan YÖK’e bir çağrı yapayım. Seçim atmosferine girdiğimiz şu günlerde, kim dikkate alacak bilmiyorum ama, Türkiye’de üniversitelerde bölüm adlarında bir standardın olmadığı gözlemlenmektedir. Ben sadece “Müzikoloji” adına bu standardın sağlanması gerektiğini söylüyorum. Bu yıl yapılan İTÜ TMDK Müzikoloji Çalıştay’ında istihdam sorunu dile getirilmişti. Diyelim devleti yöneten siyasi hükümet karar aldı ve istihdam kararında “Müzikoloji” kelimesi geçerse, diğer bölümler dışarda kalacak. Bunu önlemenin yolu olabildiğince standart bölüm adları tespit etmekle mümkündür diye düşünüyorum. Hiç olmazsa yeni kurulan üniversitelerinyeni kurulacak olan “Müzikoloji”bölümü olmayı hesaplayan bölüm adlarında çeşitlilik olmasın.

Biliyorum bu karışıklık daha 1975’lerde başlamış. Neyse olan olmuş, hiç değilse bundan sonrasına dikkat edilsin diye düşünüyorum.

Uluslararası Müzikoloji, Müzik bilimi üzerine kuruludur. Bazı konuların bilim olup olmadığı tartışmalıdır. Özellikle sosyal alanlarla ilgili bilimlerde bu tartışmalar daha çoktur. Müzikolojiyi ilgilendiren bir konuyu açayım:

“Müzikle Tedavi”...

Bunun bilimle bir ilgisinin olduğunu düşünmüyorum. Böyle bir derste öğrenciye bilimsel olarak ne öğreteceksiniz? Hızır Ağa edvarını incelerken bu konuyla karşılaşmıştım. Heyecanlanmıştım. Daha önce bu konuyla yakından ilgilenmediğim için düşünmemiştim. Tedaviyle ilgilenen hangi doktora bu konuyu sorduysam hiç olumlu cevaplar almadım.

Müzikle Tedaviyi iddia etmek şarlatanlıktır diyenler var. Öyleyse kaynaklarda müzikle tedavi bilgileri koca karı bilgileri gibi kalmaktadır, hatta onun kadar bile kıymet-i harbiyesi yoktur. Tedavi kelimesi yerine terapi diyerek olayı kurtarmaya çalışanlar da var. Buradaki sözümüz “müzikle terapi” yapanlara değildir, daha çok Müzikoloji içindeki konumunu değerlendirmeye yönelik bir fikir jimnastiği amaçlıdır.

Müzikle terapi veya tedavi bence bilimle alakası olmayan, bununla birlikte müziği halka sevdirmeye yarayan bir reklam aracından başka bir şey değildir. Dinlenmek için kitap okumanıza, meditasyon yapmanıza benzer. Davudun mizmarları gibi nadiren olan tedavi veya terapi ise bilimsel değil, olağanüstü yani metafizik olaylardır, belki o bile değildir. Bunu da herkes yapamaz, yapsa da bilime sığmaz. Bilimle alakası yoktur. Biliyorum Avrupa’da da bunu bilimsel yönünü araştıran birçok kişi olmuştur, bizde de bu konuda ilk doktora çalışması yapanlardan biri Dr. Bekir Grebene’dir. Onun yaptığı daha çok tıp tarihini aydınlatmak üzere bir çalışmadır. Yoksa müzikle tedavi olduğunu iddia değildir. Haydi söyleyin bakalım rast makamı hangi hastalığa iyi geliyormuş? Veya minör tonlar? Her seferinde hastalığı tedavi edici mi? Yanında hangi çeşit vitamin alalım. Fazla rast dinlersek yan etkileri var mıdır? Velhasıl bilimde genel sonuçlara bakılır.

O halde Müzikoloji gibi bir bilimsel disiplin içinde Müzikle Terapi dersleri olmalı mı?

Yoksa müziği pazarlama noktasında bir pazarlama ve sevdirme taktiği olarak mı kalmalı?

Ne dersiniz?..

 

 

 
İletişim E-Posta: - Telefon:
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz

Gülnihal Ünal ()
Hocam, öncelikle tebrik ediyorum çok önemli bir konuyu kaleme almışsınız. Haddim olmayarak söylüyorum ki, Müzikoloji bölümlerinde Müzikle Terapi dersinin olması gerektiğine inanıyorum. Sevdirme taktiği olabilir ama pazarlama taktiği açıkçası bu alanı değersiz kılacaktır. Aynı şekilde bu, o konu üzerine çalışan akademisyenleri de değersizleştirir. Hatta o yüzden bu dersin -kapsamına uygun olarak- Müzikoloji bölümü öğrencileriyle Tıp Fakültesi öğrencilerinin ortaklaşa gördüğü bir ders olması gerektiğini düşünüyorum. Saygılar sunarım.
Gönderilen Tarih - Sunday, May 24, 2015 (10:47)  
Alper Akdeniz()
Recep hocam tebrikler kaleminize sağlık çok güzel noktalara temas etmişsiniz.
Gönderilen Tarih - Saturday, May 16, 2015 (15:13)  

Diğer Yazıları

Meragi niçin 24 şube dedi? Hurufilikten etkilendi mi?..
Müzikolojiye müzik terimleri sözlüklerinin bir yenisi...
Müzikoloji: Değerli Bilgem söyle bana, Türk müziğine atıf var mı?..
Müzikoloji ve Hanefi Özbek’in Form-Tür ve Usul Bilgisi Yayınları...
Müzikoloji ve Gökhan Yalçın’ın Kevseri Mecmuası...
Müzikoloji ve Timur Selçuk’un ardından...
Müzikoloji ve terimlerle ilgili Dr. Göktan Ay’ın yeni kitabı...
Müzikoloji: Meragi’nin Zübdetül-Edvar’ı yayınlandı...
Müzikoloji ve "karabilim-bad science"...
Müzikoloji, Hafız Post Mecmuası, Buhurizade ve Kuçeksünbüle Makamı...
Müzikoloj ve saygı ile linç arasında…
Müzikolojide yeni bir bibliyografya…
Müzikoloji ve “Unmuzec İlimler Ansiklopedisi”nde müzik ilmi…
Müzikolojiye yön veren metinler...
Müzikoloji ve romanlarda müzik…
Müzikoloji: Meragi, Nesimi’den ilham aldı mı?..
Müzikoloji ve Mühr-i Süleyman...
Müzikoloji ve Müziğin İcadı, Mehmetşah, Pisagor, Şeyh-İ Musikar...
Müzikoloji, Meragi’nin Cami’si ve Babak Khazrai Edisyonu
Müzikoloji, Müzik Sosyolojisi ve Meragi...
Müzikolojide ötekileştirme…
Müzikoloji ve 16. yy Türk müziği: “Orada bir musiki var”…
Müzikoloji ve elimdekiler
Yeni bir "Edvar"…
Müzikoloji ve yeni yıla giriş…
Müzikoloji ve Müzik Tarihinde Kevseri-Kemani Hızır Ağa…
Müzikoloji ve Selim Dede Kimdir?..
Müzikoloji'de Oransay 30.Yıl Anması ve 1702 yılında Itri…
Müzikoloji, Asaf Halet Çelebi ve Todi Musikisi…
Müzikoloji ve Canfeza Edebiyat…
Müzikoloji ve Keman Tarihi ya da Saraydaki Kemancı 1777 …
Müzikoloji Ve Hafız Emin Işık’ın Kasidesi…
Müzikoloji ve Katibi Edvarı- 1530
Müzikoloji kütüphanesine yeni bir yayın: “Türk Musikisi Atlası”
Müzikoloji ve , Neyzen Özdönmez...
Müzikoloji ve Ökten’den Sanat Felsefesi…
Müzikoloji ve altı parmakla mucib problemi…
Müzikoloji ve adalet duygusu...
Müzikoloji makalelerinde bibliyografyanin yeri: Bibliyometri analizi…
Müzikoloji sefinesi ya da gemisi…
Müzikoloji ve Meragi’nin mavi boncuğu…
Müzikoloji ve mağara metaforu...
Müzikoloji ve Barış...
Müzolojide Dürretüt-Tac, O Eseri Şirazi Yazmadı; Meragi öyle diyor…
Müzikoloji ve uzay yolculuğu...
Müzikoloji ve Afyonkarahisar İbrahim Alimoğlu Çalgı Müzesi…
Müzikoloji ve Demetnağme; bir kadın bestekar Demet Tekin yeni albümü…
Müzikoloji ve tereke defterleri veya müzayede katalogları…
Müzikoloji: Nayi Osman Dede’ye verilen teşvik ve bize verilen teşvik…
Müzikolojide fedakarlık, adalet, bol toplumsal örnekli yeni yıl…
Müzikolojide bir sempozyum macerası: Mevlana Araştırmaları Enstitüsü’nün Selam Vakti 745. Vuslat Yılında A.A. Konuk, Mesnevi, Fusus arasında intihal ve sadeleştirme
Müzikoloji ve Abdülkadir Meragi’nin hayaletleri...
Müzikoloji’de bir kaynak: Keşfü’l-Hümum 1341
Müzikoloji ve Cumhuriyet Bayramı…
Müzikoloji açısından “Rauf Yekta’nın Musiki Antikaları”…
Müzikoloji, deprem, İstanbul ve Itri
Müzikoloji ve zevk-i selim…
Müzikoloji, Lazkiye ve Mehmet Ladiki…
Müzikolojide Bir Problem: “Kantemiroğlu 'Edvar'ını ne zaman yazdı? XVI ve XVII. Yüzyıllarda 'Edvar' var mı?..“
Müzikoloji ve Gürültü Teröristleri...
Müzikolojide Yusuf Kırşehri’nin Önemi: Yeni Sistemci Anadolu Edvarları Ekolünün Kurucusu…
Müzikolog Rauf Yekta küstü mü? "Rauf Yekta’nın Musiki Antikaları" üzerine...
Müzikolojide Dualistlikten Deistliğe
Müzikoloji ve yeni Türkiye...
Müzikoloji, Müzikterapi ve Rahmi Oruç Güvenç…
Müzikolojide Rol Model -1-
Müzikoloji ve Neva Kâr’ın yıldönümü…
Yeni bir yayın: Müzikoloji ve “Evliya Çelebi’de Çalgılar“ …
Müzikolojinin veya İTÜ TMDK’nın 43.YIL kutlaması…
Müzikolojide veya müzikte yansıma felsefesi…
Müzikoloji ve Bölüm Başkanı Stratejisi...
Müzikolojide ve Müzikte Sürrealizm
Müzikte Mimesis Felsefesi veya bir aldatmaca..
Bestekar Musli, Kuruyemiş Ansiklopedisi ve Müzikoloji …
Müzikte "katarsis"...
Müzikoloji, Âmili ve Keşkül-i Müzikolog...
Müzıkolojı ve Cenaze Marşı ya da Segah Tekbir...
Müzikoloji ve Makasıdül-Elhan’ın kaç versiyonu vardır?
Müzikoloji, Edvar, Duvar, Yıldönümü...
Müzikoloji ve Edvarların Bir Yenisi: 1767 Yılı Hekimbaşı Edvarı …
Müzikoloji, Nuri Özcan Ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri: 2017
Müzikolojide Çalışmalar: Türk Müziğinde Eğitim Çalıştayı…
Müzikoloji, keman eğitiminde yeni bir kitap…
Muzikolojide yeni bir terim önerisi: Eurogenetic
Müzikoloji : Bu eserin sahibi Nane’dir Nane! Muhayyer ağır çember “Vakt-i subh oldu“…
Müzikoloji ve Itri Haftası dolayısıyla yeni şeyler söylemek…
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri: 2016
Müzikoloji ve Itri’nin yılbaşı şarkıları…
Müzikoloji, panel ve ödüllendirme, Itri …
Müzikoloji "eleştiri ve çuvaldız", "dedikodu ve çeki düzen"…
Müzikoloji, Ömer Hayyam, bilgi ve anlayış…
Müzikoloji ve 2016 Taşköprülüzade Sempozyumu
Müzikoloji ve koku tarihi veya Itri’nin babası ne iş yapardı?..
Müzikoloji, Astroloji ve Itrî …
Müzikoloji sanatın korunmasını zorunlu görür…
Müzikoloji ve küreselleşen keşif ilişkisi…
Bibliyografyasız müzikoloji olur mu?..
Türk müziği tarihinde ihtilalin öldürdüğü bestekar kimdi?
Itri'nin yaşadığı ihtilaller …
Müzikolojide ihtilallerin yeri veya yersizliği…
Müzikoloji, Bilimsel Müzikoloji, Müzikoloji Bölümleri, İdeal Müzikoloji, Müzikolog Terimleri…
Müzikoloji ve sanata verilen değer: Fehm-i muhsin
Müzikolojide Urmevi’nin Yeri ve Müzik Eğitiminde Kadim Altı-Parmak Metodu… Recep Uslu
Urumiyeli Safiyyüddin ile “Devirler“ üzerine müzikoloji sohbeti...
Müzikolog Nobel ödüllü Urmiyeli Safiyyüddin ve “Hayali Meşk Hikayesi -2”
Müzikolojide iki ucu xxxlu değnek…
Müzikoloji, icra değişiklikleri – 2
Müzikoloji ve icra değişiklikleri, problemleri…
Müzikolojiye takviminizde yer ayırın: Bilgi-şölenleri/ sempozyumlar ve kongreler…
Müzikoloji ve Meragi’nin besteleri…
Müzikolojide Perde Transkripsiyonları ve Meragi’nin yeni bir eseri: Muhtasar Der İlm-İ Musiki...
Itri’nin keşfedilen yeni bir eseri mi? Evet, yeni bir şiiri…
Müzikoloji ve tercümelerin katkısı…
Türk Müziğinin “Bütünlüğü”ne evet - Itri Adına Ödül Organizasyonu…
Müzikoloji ve akademik çalışmaları teşvik…
Yeni yıl muamması: Itri muammasını çözen var mı?
Gencebay’a verilen ödül ve müzikolojide türler konusu…
Sanatçı, müzikolog, metodoloji ve yazı hakemliği…
Müzikoloji Atölyesi ve Sonuçları -1-
Muzikoloji ve Din...
Müzikoloji: Yanlışların karşısında durma cesareti...
Olmadı Kâmil Hoca: Müzik, eleştiri ve doğruluk...
Medeniyet sanat ve müzik...
Bir bestenin notası: Ahmed Hatiboğlu
İki kitap tanıtımı: Itri ve Makedonya’da Piyano, Prof.Dr. Aida İslam ve Balkan Türk Müziği
Panayot Abacı ve Türkiye’de müzikoloji kolay mı?..
Müzikolojiden Uluslararası Konservatuvara Makam Teorisi...
Müzikolojide birleşelim -3-
Müzik terapi ile başbaşa...
Müzikolojide birleşelim -2-
Bir “Müzik Bibliyografyası“nın başına gelenler...
Müzikolojide birleşelim...
1. Gazi Türk Müziği Günleri, Sazendeler Yarışması ve Müzikle tedavi olur mu?..
Türk Müziği Yarışması ve Uluslararası Sanat Müziği Kaynakları…
Gazi Üniversitesi’nde Kutlu Doğum Haftası ve Üniversiteler...
Ruhi Ayangil'in mektubu müzikolojinin feryadıdır...
Yüz yıldır aranan Meragi’nin Müzikler Hazinesi (Kenz-ül Elhan) adlı eseri bulundu mu?..
Müzikolojide Yeni Bir Metot: Bibliyometri Analizi
Müzikolojinin nedir şu edebiyat biliminden çektikleri...
Bugünlerin müzikolojik faaliyetleri...
Tarihi gerçekleri yazmak...
Müzikoloji ve sosyal psikoloji...
Diğer Yazarlar

Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı...
Kitabu İlmi'l-Musiki Alâ Vechi’l-Hurûfât'ın müellifi kimdir? -16-
Çalgıları geliştirmek nedir, nasıl olur?..
Fazıl Say'ın Feyzi Erçin'e desteği…
Nida Tüfekçi’nin Öğrencisi Olmak!..
Yazılarınızı bekliyoruz... Musiki Dergisi
Spor yazarı mı, müzik yazarı mı?..
Yeni YÖK’ün ve değerli başkanı Sn. Saraç’ın övgüye değer kararı: Müzik öğretmenliği açısından yapıcı bir değerlendirme…
Serhanende Nurettin Çelik ...
Meragi niçin 24 şube dedi? Hurufilikten etkilendi mi?..
Çevrimiçi Türk Halk Musikisi Videoları: "Konma Bülbül Konma Nergis Daline"
Günün Sözü
İlaçlar gibi vitamin ve gıda desteklerinin de modası var…
(Ahmet Rasim Küçükusta)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.31ms