Bugün - Tuesday, March 19, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

Frankfurt Musicmesse'de Hohner ve Stephan Wieland ile röportaj…

Bu yıl 11 -14 Nisan 2018 tarihleri arasında düzenlenen ve Avrupa'nın en büyük müzik fuarı kimliğinde olan Frankfurt Musicmesse'de (müzik fuarı) geçen yıl olduğu gibi bu yıl da müzik enstrumanları pazarını birinci elden, yakından görme fırsatını bulduk. Dünyanın dört bir yanından enstruman yapımcıları ve parça sağlayıcıları şirketlerinin imal edilen son ürünlerini pazarlamaya çalıştılar. Hohner markası Türkiye'de Akordion ve ağız mızıkası olarak tanınyor. Köklü ve güvenilir, kaliteden ödün vermediği görülen bir geçmişi var. Her iki çalgı da tüm dünya da yaygın olarak kullanılıyor. Yani akordion ve ağız mızıkasına geleneksel çalgı demek ne derece mümkündür doğrusu teraddütte kaldım. Çünkü teknoloji ürünü mekanik çalgılar. Çocukluğumdan beri tanıyorum bu çalgıları. Çok zaman da hayıflanmışımdır "orta öğrenimde blok flüt yerine akordion ve ağız mızıkası öğretilseydi sonuç nasıl olurdu acaba?" diye.

ÇALGI Haberi - Sunday, June 3, 2018 - 17:06
Bu yıl 11 -14 Nisan 2018 tarihleri arasında düzenlenen ve Avrupa'nın en büyük müzik fuarı kimliğinde olan Frankfurt Musicmesse'de (müzik fuarı) geçen yıl olduğu gibi bu yıl da müzik enstrumanları pazarını birinci elden, yakından görme fırsatını bulduk. Dünyanın dört bir yanından enstruman yapımcıları ve parça sağlayıcıları şirketlerinin imal edilen son ürünlerini pazarlamaya çalıştılar. Hohner markası Türkiye'de Akordion ve ağız mızıkası olarak tanınyor. Köklü ve güvenilir, kaliteden ödün vermediği görülen bir geçmişi var.  Her iki çalgı da tüm dünya da yaygın olarak kullanılıyor. Yani akordion ve ağız mızıkasına geleneksel çalgı demek ne derece mümkündür doğrusu teraddütte kaldım. Çünkü teknoloji ürünü mekanik çalgılar. Çocukluğumdan beri tanıyorum bu çalgıları. Çok zaman da hayıflanmışımdır
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Frankfurt Müzik Fuarı'nda fabrikası Almanya Trossingen'de bulunan Hohner akordion ve ağız mızıkası  firmasının satış müdürü Stephan Wieland ile karşılaştık. Biraz sohbetten sonra konu ağız mızıkasına geldi. Gerek akort gerektirmeyişi, gerekse cepte dahi taşınabilir olması; son zamanlarda çok sık düşündüğümüz "işlevsel çalgı" kriterlerimize uyması nedeniyle Sn. Wieland ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Röportajı Almanca'dan Türkçe'ye çeviren Divane çalgısı yetkili temsilcisi, kurucu ortağı Kaya Gül'e teşekkür ediyoruz.

Dr. Ayhan Sarı'nın Hohner Satış Müdürü Stephan Wieland ile 13 Nisan 2018'de Frankfurt Musicmesse'de gerçekleştirdiği röportajı aktarıyoruz. 


Ayhan Sarı & Stephan Wieland röportajı…

Ayhan Sarı: Hohner Türkiye’de tanınan bir marka. armonikanın dünya orkestralarında, dünya müziğindeki yeri nedir? Kullanım açısından bir azalma mı, yoksa artış mi var?

Stephan Wieland: Aslında prensipte ağız armonikasının bir batı orkestra enstrümanı olmadığını söyleyebiliriz.

A.S. Ağız armonikası konçertoları var.

S.W. Doğru. Ağız armonikası konçertoları var. Ve sanıyorum ki son yıllardaki, özellikle son on yıldaki en büyük değişiklik, ağız armonikasını klasik tarzda ve orkestralar ile birlikte icra eden müzisyenlerin çoğunluğunun artık Amerika veya Avrupa kıtasından değil, Asya kıtasından çıkıyor olması. Eskiden bu alanda Larry Adler gibi isimleri sayabilirdik, ancak şimdi iyi müzisyenler Asya’dan çıkıyor. Başta Hong Kong, Japonya. Ardından Malezya, Tayvan ve Çin.

A.S. Okul müziğinde armonikanın önemli bir çalgı olabileceğini düşünüyorum.  Fakat okul müziği açısından okullarda tanıtımı çok yapılmıyor, Türkiye’de de okul çalgısı olarak pek tanınmıyor. Oysa akort gerektirmemesi, kolay taşınır olması gibi özellikleri ile öğrenci açısından çok uygun bir çalgı. Avrupa’da veya diğer ülkelerde durum nedir ve sizin buna yönelik bir çalışmanız var mı?

S.W. Bu konu, tam da bizim bu sıralar ortaya çıkartmaya çalıştığımız bir konu. Son zamanda enerjimizi özellikle anketlere ayırıyoruz. Armonika nerede kullanılıyor, nerede bir potansiyel olabilir diye. Öğrenmesi kolay, uygun fiyatlı bir enstrüman. Sesi bir flüt kadar basit değil. Bu yüzden de erken yaşlarda müzik yapmak, öğrenmek ve öğretmek için adeta biçilmiş kaftan. Okullarda, ilkokullarda yaygınlaşması için dünya çapında bir çaba olduğunu görüyoruz. Henüz başlangıç aşamalarında bir çaba bu. Bazı ülkelerde daha çok, bazılarında ise daha az.

A.S. Son zamanlarda kalitesiz Armonikalar satışa sunulmaya başlandı. Ucuz ama çok kötü. Düşük kaliteli, sesleri kötü, çocuğun kulağını dahi bozabilecek, zarar verecek düzeyde. Bu, insanları Armonika’dan hatta müzikten bile soğutabilir. Ancak iyi kalitede armonikalar daha çok kişiye ulaşırsa hem bu enstruman yaygınlaşır hem de çocuklara müzik eğitimi açısından faydalı olabilir.  Öğrenci Armonikası çalışmalarınız var mı?

S.W. Prensipte biz ağız armonikasının popülerliğini arttırmayı kendimize bir ilke olarak benimsemekteyiz. Hohner olarak biz dünyanın en tanınan, bayrak taşıyıcı markasıyız ve elbette piyasayı biz genişletmezsek, bunu başka kimse yapamaz. Farklı firmalar bu işi yapsa da, ancak bizim payımızdan kapabilirler, bu doğal. Ancak armonikanın tüm dünyada yaygınlaşmasının başta bize bağlı olduğunun bilincindeyiz.

A.S. Okul öncesi Armonika modelleri var mı?  Okul armonikası modelleriniz hangileri?

S.W. Özellikle çocuklar ve yeni başlayanlar için tasarlanmış iki armonika modelimiz var. İlki “Speedy”. 4 delikli, diatonik bir enstrüman. 1 tam oktav. Almanya’da üretiliyor. Bu modelde delik aralıkları sesleri tek tek çıkarmayı kolaylaştırmak için geniş tutuldu. Bu model ile erken yaşlarda (3-4 yaş) armonika öğrenmek mümkün.

A.S. Ses deliklerinin belirgin olması, kolayca net ses çıkarılabilmesi öğrenci çalgısı olabilmesi bakımından çok önemli.

S.W. Elbette aynı zamanda armonikadan ses çıkarmanın, bir melodi çalmanın kolaylığını görmek anlamında yetişkinler için de bir başlangıç enstrumanı olarak tercih edilebilir bu model.  Örneğin bu model ile birkaç yıl önce Tossingen’de bir dünya rekoru denemesi yapıldı ve çoğunluğu daha önce hiç armonika çalmamış 1000 üzerinde insan topluluğu ile bir melodi çaldık. Bu kişilere sadece armonikayı hangi anda hangi pozisyonlarda tutacakları gösterildi ve bu şekilde bir dünya rekoru melodisi çalındı. Ardından Hong Kong’da ikinci bir rekor daha kırıldı, bu kez 3000’in üzerinde bir insan topluluğu ile.

A.S. Öğrenci mızıkasının bir üst modeli?

S.W. Diatonik armonika öğrenilebilecek ilk enstrumandan bahsettik, ikinci olarak da Melody Star var. 8 delikli, 2 Oktav ancak standart bir armonika gibi Richter akortlu değil, diatonik aralıklı 2 oktav. Bu enstrüman, kromatik çalmaya hazırlık olarak düşünüldü. Çocuklar için, öğrenmeye yönelik önerdiğimiz iki ürün bunlar. Bu ürünler aynı zamanda öğrenmek isteyen yetişkinler için de uygun armonikalar. Speedy örneğin, kurumsal şirketlerde “Team-Building” çalışmalarında oldukça sık kullanılıyor. Bunun için armonika çalmayı az çok bilen bir eğitimci olması yeterli. Basit, uygun fiyatlı ve hiç bilmeyen insanlara dahi uzatıp, çaldırılabilecek bir çalgı. Bu bir gitar ile yapılamaz, piyano ile hiç yapılamaz ama Armonika bu tarz etkinliklerde de kolaylıkla kullanılabiliyor.

A.S. Türk müziğinde koma sesler var. Bir tam seste 9 ses (koma) var. Bunun 4, 5-5 ve 8koması kullanılmakta. Bazı seslerde bu 3 koma şeklinde, bir bemol iki ve üç koma arasında değişiyor. Örneğin bazı önemli makamlarımızda/tonallıklarımızdaki si bemol, mi bemol 2-3 koma arasında değişiyor. Bu nedenle de, armonikanın geleneksel Türk Müziğini seslendirmeye çok uygun olduğunu düşünüyorum. Türk Müziğini seslendirmeye. Komalı sesler, dudak hareketiyle, ses şiddeti ile çıkarılabilir. Geleneksel Türk Müziği özgün sesleri için bir armonika yapılabilir mi?

S.W. Teknik olarak bu mümkün. Bizde özel akortlu diatonik armonika siparişi verilebiliyor. Tabi teknik olarak bunun da sınırları var. Müşteri hizmetleri ile iletişime geçilerek, veya internet sitemiz üzerinden online olarak istenen tonlar girilebilir. Teknik olarak mümkünlüğü ekibimizce kontrol edildikten sonra kişiye özel veya toptan üretim yapabiliyoruz. Bunlar kromatik armonikalar için daha maliyetli çalışmalar, ama diatonik armonikalar da daha kolay ve hesaplı.

A.S. Geleneksel Türk müziği özgün seslerine uygun armonika yaptırmak için size neyi bildirmemiz gerekiyor, ses olarak mı, yoksa ses fiziği, selenbilim hesaplamaları ve  frekans bilgileri olarak mı? Özel yapım için nelere dikkat etmeliyiz?

S.W. Güzel soru. Bunlar elbette işin teknik yönü, ben armonikanın enteresan bir yönüne daha dikkat çekmek istiyorum.  Hohner 161 yıldır armonika üretiyor. Enstrümanın geçmişi ise yaklaşık 200 yıl ve bu sürede dünyaya yayılıp, burada yöresel tarzlarını geliştirmiş bir enstrüman armonika. Özellikle Alman ve Avrupa halk müziklerinin icra edildiği bir enstrüman olarak ortaya çıkmuş ve halen, aynı formda, aynı akort ile üretilmeye devam ediyor. Önceden ahşaptan, şimdi plastik ve metalden.  Ama tonların sıralanışı, akort 200 yıldır aynı. Bununla birlikte geçen zamanda tüm dünyaya yayılmış, örneğin Amerika’da Blues Müziğin doğuşuna öncülük etmiştir. İlerleyen zamanda Hohner’in kromatik armonikayı geliştirmesi ile Hindistandaki müzisyenler bu enstrümanı keşfetmiş ve 1950’li yıllarda Hint Sinema Müziğinde kromatik armonika çok yaygın kullanılan bir müzik aleti olmaya başlamış. Yani değiştirilmeden, akordu değiştirilmeden bir çok müzik türünde kullanılabilen bir enstrüman. Bugün birçok sanatçı, armonikayı böyle kullanıyor. Hint, arap, türk müzikleri de bu şekilde icra edilebilir bir bakıma. Bu da armonikayı her kültür için enteresan kılıyor. Ben kendim dahi ne kadar çok müzik türünde kullanıldığına şahit oldukça hala şaşırabiliyorum.

A.S. Uygun seslerde yapılabilirse Türk müziğinde önemli bir renk olabilir. Fabrikanız nerede?

S.W. Almanya’nın Trossingen şehrinde. Trossingen ise, İsviçre sınırı ile Stuttgart arasında.

A.S. Türkiye’de temsilciliğiniz var mı?

S.W. Türkiye’den DORE MÜZİK ile çalışıyoruz.

A.S. Armonika okul müziği eğitimine oldukça uygun bir çalgı. Hem daha romantik, hem fonksiyonel. Türkiye’de Hohner olarak bir okul müziği çalışması yapılabilir.

S.W. Haklısınız, hatta bir avantaj da, akor da çalabilmek. Kısacası, tek bir enstrüman ile hem ritim, hem melodi hem de akor sesleri çıkarabilmek mümkün.  Türkiye’deki temsilcimiz DORE’den bildiğim üzere okul projelerinde Melodikalar daha sık kullanılıyor, ki armonikaya kıyasla aslında daha pahalı enstrümanlar. Benim fikrim de, daha önce konuştuğumuz gibi Armonika’nın daha enteresan bir enstrüman olduğu. Küçük ve pratik bir enstrüman ile sunulabilen özellikler, ritm duygusu, melodi.. Ses elbette bir zevk meselesi tabi ama asıl önemli olan öğrencileri müzik ve enstrümanlar ile buluşturmayı mümkün kılmak ve kolaylaştırmak, hangi enstrüman ile olursa olsun. HOHNER’in yöneticisi olarak elbette bu Armonika ve daha sonrasında Akordeon ile olursa elbette bu beni daha mutlu eder. Aynı zamanda, bizim firmamızın üç ana dalda faaliyet gösterdiğini söyleyebiliriz. Birisi Armonika, ikincisi Akordeon ve çüçüncü dal ise Eğitim (education). Yani başta üretim önemli ancak onun kadar önemli olan da üretilen enstrümanların kullanımı için fikir ve konseptler üretmek. Kısacası bizim için müziğe başlangıcın bizim enstrümanlarımız ile yapılması aynı derece önem taşıyor. Okullara, hatta anaokullarına (okul öncesi eğitimde) erişmek. Şu an üzerinde çalıştığımız bir anaokulu konseri projesi mevcut. Toparlayacak olursak, bizim için üretici olarak bu en değer verdiğimiz noktalardan.

A.S. Türkiye’de Balarısı Özdemir Ağız Armonikasını sevdirmiştir, pompalı tabir edilen profesyonel armonika ile…  Türkiye’deki armonika severlere söylemek istediğiniz bir şey var mı?

S.W. Armonika, az önce de konuştuğumuz gibi, çok pahalı bir enstrüman olmamasına rağmen, bir çok imkanı sunuyor. Yani alıp, deneyerek, keşfederek nerelere varılabileceğini görmeyi tavsiye edebilirim. Ki, bu pahalı bir enstrümanın ucuz örneklerinden edinerek ilerlemek yerine, uygun fiyatlı ama düzgün bir ürün olan Armonika ile çok daha verimli olacaktır. Yani ucuz bir enstrüman ile başlamayı değil, uygun bir enstrüman ile başlamayı tavsiye ederim. Örnek olarak da, Türk Müziği icra etmek isteyenler için de, örneğin yine tonları bükerek ara sesler kullanılan Blues Müzik sanatçılarının tercih ettiği bir armonika, Türk Müziği için de iyi bir seçenek olabilir diye düşünüyorum. Bunun için başlangıç seviyesinde Special 20 modelimiz mevcut.

Ayhan Sarı: Sn. Wieland çok teşekkür ediyorum.

Stephan Wieland: Teşekkürler.


DEUTSCHE ÜBERSETZUNG:

Ayhan SARI : Hohner ist in der Türkei sehr berühmt und bekannt. Welcher Platz hat die Mundharmonika in der Weltmusik und dem Weltorchester? Gibt es einen Abstieg oder Aufstieg?

Stephan Wieland : Also Grundsätzlich ist die Mundharmonika wahrscheinlich nicht das typische Orchesterinstrument.

A.S. : Es gibt Konzerte auch für Mundharmonika.

S.W. : Genau. Es gibt natürlich Konzerte für Mundharmonika. Ich glaube die Veränderung in den letzten Jahren, vor allem Jahrzehnten ist, dass heute wesentlich mehr Spieler in Asien klassich Mundharmonika auch im Zusammenhang mit einem Orchester spielen als in Amerika oder im Westen. Früher gab es grosse Künstler wie Larry Adler oder so, aber heute ist die Grosszahl der guten Spieler aus Asien. Hong Kong vor allem, Japan aber auch Malasia, Taiwan, zum Teil auch China.

A.S. : Ich denke, Harmonika könnte ein wichtiges Instrument für Schulmusik sein. Aber es wird nicht oft in den Schulen gefördert, also in der Türkei ist das Instrument nicht als Schulinstrument bekannt. Aber da man es nicht selber stimmen muss und es einfach zu tragen ist, ist die Mundharmonika ein sehr geeignetes Instrument für Schüler. Wie ist es in Europa, hat Hohner Aktivitäten in der Richtung?

S.W. : Das ist ein Thema das wir gerade versuchen wieder rauszubekommen. Wir stecken gerade relativ viel Energie dahinein, dass wir z.B. Umfragen machen, versuchen raus zu bekommen wo Mundharmonika gespielt wird und wo ein Potenzial für Mundharmonika steckt. Es ist relativ einfach zu lernen, es ist ein günstiges Instrument, es klingt nicht so einfach wie eine Flöte. Deswegen ist es ein prädestiniertes Instrument um im frühen Alter Musik zu machen und auch zum lehren und lernen. Wir sehen, dass es im Augenblick weltweit viel mehr Bestrebungen in den Schulen (z.B. Grundschulen) gibt, um Musik mit Mundharmonika zu machen. Es ist relativ noch eine kleine Bestrebung, also in einigen Ländern mehr und einigen weniger.

A.S. : In letzter Zeit sind  viele minderwertige Harmonikas zu kaufen. Zwar billig, aber mit sehr niedriger Qualität, manchmal auch so schlecht gestimmt, dass es das Hören von Kindern zerstören kann. Das kann Menschen von Harmonika, sogar von Musik fern halten. Aber wenn hochwertige Harmonikas an mehrere Menschen erreichen, wird sich das Instrument verbreiten und es könnte auch den Kindern beim Lernen behilflich sein. Haben Sie auch Harmonikas für Schüler?

S.W. : Grundsätzlich sehen wir es als unsere Aufgabe die Popularität der Mundharmonika (eines unserer verbreitesten Instrumente so wie das Akordeon) zu fördern. Natürlich sind wir ja der Marktführer, weltweit bekannteste Hersteller von Mundharmonikas. Es ist ja ganz klar, dass wir zuständig sind, den Markt zu vergrössern und die Mundharmonika populär zu machen. Auch wenn andere Hersteller wachsen, werden diese wahrscheinlich Marktanteil von uns abknappern, aber wenn wir nicht dafür sorgen dass der Markt weltweit größer wird dann wird es niemend machen können.

A.S. : Gibt es auch Harmonika Modelle für Vorschule und Grundschule?

S.W. : Bei der Mundharmonika haben wir dafür zwei spezielle Modelle. Diese sind speziell für Kinder und für Anfänger geeignet. Das erste ist “Speedy”, reines diatonisches, vier löchriges Instrument, eine komplette Oktave. Die produzieren wir in Deutschland. Es ist so gebaut, dass die Löcher etwas weiter auseinander sind. So kann mann einzelne Töne auch ganz einfach treffen und spielen. Das kann man im Grunde schon ab früherem Alter (3-4 Jahren) einfach lernen.

 A.S. : Für ein Schulinstrument ist es wichtig, daß die Löcher etwas auseinander sind. Das heißt es ist einfacher saubere Töne zu bekommen.

S.W. : Mit dieser Mundharmonika kann man auch Erwachsene inspirieren wie einfach Melodien auf der Mundharmonika zu spielen sind. Vor einigen Jahren gab es einen Weltrekordversuch in Trossingen, wo einige tausende Menschen gleichzeitig mit dieser Mundharmonika gespielt haben. Da waren einige Mundharmonikaspieler dabei, aber der größte Anteil waren unerfahrene Menschen. Sie haben einfach von einer Tafel gezeigt bekommen welche Löcher sie blasen oder ziehen sollen und haben gleichzeitig eine ganz einfache Weltrekordmelodie gespielt.

A.S. : Und Modelle für die nächste Stufe?

S.W. : Also “Speedy” war das eine Instrument zum diatonischen lernen. Dann gibt es die “Melody Star”. Da sind 8 Löcher, 2 Oktaven und zwar nicht in Richterstimmung. Also nicht gestimmt wie eine normale Mundharmonika, sondern diatonsich 2 Oktaven. Dies ist aber dafür als Vorbereitung zum kromatischen spielen. Das sind die 2 Modelle die wir für Kinder anbieten um zu lernen, aber beide sind auch durchaus für Erwachsene geeignet.  Speedy wird auch oft bei Kursen für Erwachsene benutzt z.B. für Team-Building Events in Unternehmen, wo dann halt im Grunde vorne ein Lehrer oder Musiker steht und der auch etwas Musik macht und zeigt ihr alle könnt das auch ganz einfach lernen und zusammen spielen. Das wird ganz oft mit Speedy gemacht, weil es ein einfaches und günstiges Instrument ist, dass man jedem halt dann auch direkt in die Hand geben kann. Das geht mit eine Gittarre nicht, mit einem Klavier schon gar nicht, mit einer Mundharmonika kann man so was ganz einfach machen.

A.S. : Türkische Musik hat als “Komma” genannte Vierteltöne. Zwischen zwei Haupttönen gibt es neun Vierteltöne. Davon wird die Vierte, Fünfte und Achte benutzt. Bei einigen Tönen unterscheidet sich ein Halbton zwischen zwei oder drei Vierteltönen z.B. bei Ton B und C. Aus diesem Grund denke ich, dass Mundharmonika auch für die türkische Musik sehr geeignet ist weil Mundbewegungen und Schallintensität ermöglicht auch die Zwischentöne zu spielen. Könnte auch eine Mundharmonika speziell für traditionelle türkische Musik produziert werden?

S.W. : Grundsätzlich ist es technich möglich. Man kann auch z.B. für die diatonichsen Mundharmonikas Sonderstimmungen im gewissen Rahmen bei uns produzieren lassen und bei uns Custom-Shop mäßig bestellen. Also nur bestimmte Tonabweichungen können tatsächlich produziert werden. Man gibt die Tonabweichungen ein, dann wird geprüft ob das technisch machbar ist. Das läuft bei uns über den Service, geht aber auch online. Das kann man als Händler auch privat bestellen. Bei den Kromatischen wird es etwas aufwändiger, aber bei den Diatonischen kann man es einfacher machen.

A.S. : Also damit Hohner ein spezielle Mundharmonika für die traditionelle türkische Musik produzieren kann, was sollen wir genau äußern? Ton, oder akustische Physik-Berechnungen, Frequenzen? Worauf sollten wir dann achten?

S.W. : Gute Frage. Das ist natürlich eine technische Sache. Ich würde noch gerne auf etwas anderes aufmerksam machen. Hohner baut seit 161 Jahren Mundharmonikas und die Mundharmonika gibt schon seit 200 Jahren. Das vielleicht interesannteste an der Mundharmonika ist, was eigentlich auch für das  Akordeon sogar gilt, ist dass die Mundharmonika es in der Zeit geschafft hat in jeden Winkel der Welt vorzudringen und dort ganz eigene Stile zu entwickeln. Wenn wir jetzt speziell über die Richter Mundharmonika reden würden, die war am Anfang eigentlich dafür gebaut um deutsche, europäische Volkslieder zu spielen und das Instrument so wie es hier aussieht, in der Form mit der Stimmung wird seit 200 Jahren mehr oder weniger genauso gebaut. Heute aus Plastik früher nur aus Holz. Aber die Stimmung, die Anreihung der Töne ist fast 200 Jahre alt. Aber in Amerika hat sich aus diesem Instrument irgendwann auch die Blues Musik mitentwickelt. Die Mundharmonika war ganz wichtig bei der Entwicklung der Blues Musik. Später nach dem Hohner die kromatische Mundharmonika entwickelt hat, haben z.B. die Musiker in Indien sie für sich entdeckt und schon in den fünfziger Jahren war die Filmmusik in Indien ganz oft mit Mundharmonika gespielt. Also Bollywood Musik wurde mit der kromatischen Mundharmonika gespielt. Also unverändert, ohne das Instrument umzustimmen wurde es für verschiedene Musikarten verwendet. Es gibt heute genügend Artisten die durch die Möglichkeit die Töne zu benden neue Variationen schaffen. Dadurch jede Art von Musik, indische, türkische, arabische Musik kann man eigentlich auch mit einer unmodifizierten Harmonika spielen. Das macht dieses Instrument für jede Kultur interessant. Ich bin immer wieder persönlich überrascht was man alles damit machen kann, in wieviele Musikarten die Harmonika verwendet werden kann.

A.S. : Ich stelle mir vor, es könnte ein mehr wichtiges Element in der türksichen Musik sein, wenn auch ein ensprechendes Modell hergestellt wird. Wo liegt ihr Werk? 

S.W. : Es liegt in Trossingen, Deutschland. Tossingen liegt zwischen Stuttgart und der schweizer Grenze über dem Bodensee direkt an der Autobahn.

A.S. : Haben Sie einen Vertreter in der Türkei?

S.W. : Wir arbeiten mit DORE MÜZİK in der Türkei.

A.S. : Als Lehrinstrument ist die Mundharmonika ein sehr passendes Instrument bei der Musiklehre in Grundschulen. Mehr romantisch, mehr funktionell. Es könnte auch mit Hohner in der Türkei ein Schulmusikprojekt geführt werden.

S.W. : Es hat durchaus den Vorteil man kann halt auch Akkorde direkt mit einem Instrument machen. Also man bruacht nicht mehrere Instrumente, sondern man kann mit einem Instrument Akkord und Rythmus machen. Über unseren Vertrieb in der Türkei, Firma DORE weiss ich auch, dass wir schon relativ oft mit Melodikas für Schulprojekten dabei sind. Was preislich jetzt noch etwas teurer ist als eine Mundharmonika. Grundsätzlich denke ich persönlich schon, dass die Mundharmonika durchaus ein mehr interessantes Instrument für den Unterricht ist womit man auch das Rythmusgefühl lernen kann. Der Sound ist natürlich immer eine Geschmackssache, aber grundsätzlich ist es auch wichtig den Kindern so früh wie möglich den Kontakt zu Instrumenten zu ermöglichen und mit welchem Instrument das letztendlich ist, ist eigentlich egal. Ich natürlich als Vertreter von Hohner finde es toll wenn es auf der Mundharmonika oder später dann auch halt mit Akordeon passiert. Die Mundharmonika bietet sich ja alleine als ein günstiges, kleines, portables Instrument an. Wie Sie auch schon gemeint haben, man braucht es halt nicht selber zu stimmen, man kann direkt loslegen. Wir haben im Grunde 3 Geschäftsbereiche. Mundharmonikas, Akordeons und der dritte Bereich nennt sich Education. Von den Produkten her fallen zwar Melodika und Flöten darunter, aber wir entwickeln auch Konzepte und Ideen für Mundharmonika und für Akordeon. Also uns ist es ganz wichtig, dass man den Musikeinstieg mit diesen Instrumenten auch machen kann, dass man in Schulen gehen kann, sogar möglicherweise in Kindergärten. Wir arbeiten gerade an einem Konzept wie wir in Kindergärten mit unserem Instrumenten Musikerzeugung einführen können. Das ist auf jeden Fall ein sehr wichtiges Thema als Hersteller.

A.S. : Der Spieler “Balarisi Özdemir” hat in der Türkei die Mundharmonika in den siebziger Jahren mehr bekannt und berühmt gemacht. Und zwar mit der in der Türkei als “Pumpenharmonika” genannten Mundharmonika. Möchten Sie auch etwas zu derjenigen sagen die in der Türkei sich mit für die Mundharmonika interessieren?

S.W. : Die Mundharmonika mit vorhin erwähnten Eigenschaften und da es auch kein teueres Instrument ist, bietet also einfach zu experimentieren zu verscuhen wie weit man damit kommen kann. Das geht wahrscheinlich mit einem anständigen Instrument besser als irgendein billiges Produkt. Also ich würde empfehlen nicht mit einem billigem Instrument anzufangen sondern sich vom Händler beraten zu lassen was ein gutes Instrument ist. Was z.B. für einen Blues-Anfänger geignet ist, der die Töne auch benden möchte, ist mit Sicherheit auch für dem gut, der die Vierteltöne der türksichen Musik spielen möchte. Dafür ist z.B. im Einstiegsbereich das diatonische Instrument Special 20 empfehlenswert.

______________________________________

BKZ:

https://www.hohner-konservatorium.de/ 

 

 

 

 

 

Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:Bu, yıl, 11, 14, Nisan, 2018, tarihleri, arasında, düzenlenen, Avrupanın, büyük, ,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer ÇALGI Haberleri
Kemençe Kuartet …
Kemençe Kuartet ve Türk Müziği Orkestrası… Ayhan Sarı
Çimon çalgısı ve Emrah Kaya...

Çimon çalgısı ve Emrah Kaya...
SİPSİ [çalgısı] ve SİPSİ [sözcüğü] ÜZERİNE... İlhami Gökçen
Sedef ve sedefkârlık üzerine… Veyis Yeğin
Tahtacı çalgıları... Veyis Yeğin
Köşeli Davulun hikayesi… Veyis Yeğin
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Mavi Nota Dergisi 2021 Ödülü Sıtkı Sahil'e verildi...
Tanbur: Bir resim ve İstanbullu bir saz hakkında... Hakan Talu
Hasan Saltık ile müzik endüstrisi üzerine bir söyleşi… Süleyman Fidan[1]
Günün Sözü
"Ben yaşadığım sürece, öğrenciyim..."
(Ayhan Sarı)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.27ms