Bugün - Tuesday, May 7, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

Necdet Levent aramızdan ayrıldı...

İzmir'in yetiştirdiği, Cumhuriyet'le yaşıt besteci Necdet Levent (26 Aralık 1923) 02 Aralık 2017 günü 94 yaşında aramızdan ayrıldı. Necdet Levent’in 1981 yılında Konak 1.Beylerde açtığı Levent Müzik Evi’ni İzmir’de müzik ile uğraşıp da bilmeyen yoktur. Dörtlü armoni sistemini kontrpuan tekniğiyle ustaca birleştiren, makam temelli çokseslilik anlayışını eserlerinde uygulayan, hatta makamsal geçişlerdeki ustalığı ile iki-makamlılık etkisi bile yaratan Necdet Levent 21 Eylül’den bu yana yoğun tedavi görüyordu. Cenazesi 03 Aralık 2017 günü Alsancak Hocazade Camii’nde kılınacak öğle namazına müteakip toprağa verilecek.

ANMA Haberi - Saturday, December 2, 2017 - 21:56
İzmir'in yetiştirdiği, Cumhuriyet'le yaşıt besteci Necdet Levent (26 Aralık 1923) 02 Aralık 2017 günü 94 yaşında aramızdan ayrıldı. Necdet Levent’in 1981 yılında Konak 1.Beylerde açtığı Levent Müzik Evi’ni İzmir’de müzik ile uğraşıp da bilmeyen yoktur. Dörtlü armoni sistemini kontrpuan tekniğiyle ustaca birleştiren, makam temelli çokseslilik anlayışını eserlerinde uygulayan, hatta makamsal geçişlerdeki ustalığı ile iki-makamlılık etkisi bile yaratan Necdet Levent 21 Eylül’den bu yana yoğun tedavi görüyordu. Cenazesi 03 Aralık 2017 günü Alsancak Hocazade Camii’nde kılınacak öğle namazına müteakip toprağa verilecek.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

26 Aralık 1923 izmir doğumlu kemancı, besteci ve müzik yazarı. 12 ton sistemi ve dörtlü armoniyle ilgilenmiş, daha sonra Türk halk müziği ve klasik Türk müziği form, usül ve makamlarını bestelerinde kendi üslubuyla kullanmıştır.

36 yıldan bu yana beri İzmir Konak 1. Beyler’de açtığı Levent Müzikevi'ni hastalığına değin işletmiş, bu mekan İzmirli müzisyenlerin uğrak yerlerinden biri olmuştur.

Necdet Levent sattığı kitapların fiyatlarını hiç değiştirmez, dükkanında hala fiyatı 20 000 000 lira olan kitaplar bulunurdu.

NECDET LEVENT kimdir?

Aydın tarihinde ilklere imza atmış ailelerden Levent Ailesinin en küçük bireyi; Yunan işgalinden sonra Aydın da ilk eczane olarak açılan, gelinleri Piraye Levent Hanımın 1957 yılında Milletvekili seçilerek Aydının ilk kadın milletvekili, Eczacı Mitat Levent Beyin Aydın Demokrat partisinin kurucuları arasında olması ve Demokrat partisinin ilk il Başkanı olması gibi ayrıca Aydın siyasi tarihinde yerini Emniyet Eczanesi olarak alan eczanenin Aydın’ın bir dönemler siyasetle anılan, Demokrat partiyle özdeşmiş eski Emniyet Eczanesinin sahibi Şevket Levent Beyin oğlu ve Eczacı Mithat Levent Beyin Kardeşi dir.

Necdet Levent 26 Aralık 1923 İzmir Dünyaya gelir. İlkokulu Yedi Eylül’de, Ortaokulu Aydın Orta Mektepte okur. 1938’de İzmir’e Lise okumaya gider, derken İstanbul’da Hukuk Fakültesine devam eder. Necdet Bey ne yazık ki, hukukla hiç ilgilenmez. Yaşamını ilkokulda öğrendiği Mandolinle müzik dünyasının içinde bulur ve Müzikten hiç kopmaz. Ayrıca baba mesleği olan Eczacılıkla alakalı ilaç Röprozanlık yaparak yaşamını devam ettirir.

Aydın Yedi Eylül İlkokulunda Mandolinle başlayıp, Aydın Orta mektepte Kemanla sürdürülen müzik yaşamı Kitaplardan ve bestecilerin yapıtlarından bilgi edinme süreci ile devam eder. 1938 de İzmir’de lise yıllarında arkadaşları ile Mazas, Viotti, Pleyel gibi bestecilerin Düetleri ile (kendi ürettikleri de dahil) sürdürülen devre, Mandolin için ETÜT daha sonra Op.1 olarak kayda geçti. Müzik öğrenimini, 1943 yılından itibaren İstanbul da Üniversiteye (Hukuk’a) devam ederken İstanbul Belediyesi Konservatuarı hocalarından Seyfettin ASAL ile devam eder. İlk Deneme yapıtları: MELANCOLIA Op.2 ve FÜG Op.3, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğrenci Orkestrasında seslendirilerek Üniversite Radyosunda yayınlanır.

1956-1957 yıllarında Ankara da çok yararlı bir müzik ortamı bulur. Bülent AREL ile tanışması ona 12 Ton tekniği ve Kompozisyon çalışmaları için büyük bir fırsat verir. Arel den kazanımları çok yararlı olur. MEVSİMLER Op.4 (Yaylı Çalgılar Orkestraları için) 12 Ton tekniğinde yazdığı ilk eseridir. Daha sonraları bu sistemi aynen uygulamasa da yapıtlarında renk olarak kullanır. YAYLI DÖRDÜL Nr.1 Op.8, Mevsimler ’in temalarından oluşur. (İlk icra: Yücelen Kuartet-İzmir 14.04.1975), YAYLI DÖRDÜL Nr.2 Op.11 (İlk İcra: Sunrise Quartet-Washington D.C. 05.11.1991).

1978 de Besteci Muammer SUN ’un teşviki ile Türk Halk ve Klasik Müziği Form, Usul ve Makamlarında Kemal İLERİCİ’ nin dörtlü armoni sistemini kullanır. Bu tarzdaki yapıtları arasında PİYANO İÇİN 10 PARÇA Op.16, YAYLI DÖRDÜL Nr.3 Op.14, KEMAN KONÇERTOSU Nr.1 Op.21, KEMAN KONÇERTOSU Nr.2 Op.39 (Amerika da seslendirilmiştir.), ÇOBAN YILDIZI BALE MÜZÜĞÜ Op.22, FLÜT ve ORKESTRA İÇİN SUİT Op.26, ORKESTRA İÇİN FASIL Op.15, ORKESTRA İÇİN FERAHNAK SEMAİ Op.13, İZMİR UVERTÜRÜ Op.24.

Yukarıda belirtilen yapıtların dışında kalanlar: TRIO Op.43 (Keman, Viyola, Piyano), ANDANTE (Con estro poetico) Op.32 (Keman-Piyano), FANTEZİ Op.33 (Keman-Piyano), 75.YIL CUMHURİYET MARŞI Op.44 (Orkestra) 75.Yıl Cumhuriyet Marşını Cumhuriyetin ve kendisinin 75’nci yılını kutlamak adına bestelemiştir. ÜÇ PARÇA Op.49 (Keman-Piyano), 4 PARÇA Op.47 (Solo Keman), SENFONİ Nr.1 Op.50, ŞİİRLER Op.51 (H.ALAPINAR’ın 7 Şiiri üzerine- Yaylı Çalgılar Orkestrası için), SENFONİ Nr.2 Op.52, POEM Op.53 (Keman-Viyola-Piyano için)

Necdet Levent’in 55 eseri bulunmaktadır. Yapıtlarının tümüne yakın kısmı İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, İzmir Opera ve Balesi, Bursa Senfoni Orkestrası, Eskişehir Senfoni Orkestrası ve Oda Müziği toplulukları tarafından. Bazı eserleri ise Kemancı Devlet Sanatçısı Cihat AŞKIN tarafından seslendirildi. Ayrıca Yurt dışında Almanya, Fransa, Belçika, İtalya, İsviçre ve (USA) Amerika da seslendirilmiştir. Evet, bu kadar eser yurdumuza kazandırmış, yurt dışında eserleri büyük alkış ve ihtişamlı bir şekilde seslendirilmiş gurur kaynağı olan Necdet Levent Bey 1981 yılında kendini emekliye sevk eder, ama yine müzikten kopmaz. 1981 yılında Konak 1.Beylerde açmış bulunduğu Levent Müzik Evi’nde Müzik Aletleri, Müzik kitapları, Notalarla dolu Müzik dostları ile yaşamını sürdürmekte idi.

Necdet Levent adının bir yere verilmesi onu onure edecektir. (1)

______________________

(1) Abdülkadir Turhan "Aydınlı bir müzik dehası: Necdet Levent" http://www.guvenhaber.net/index.php/2017/06/05/aydinli-bir-muzik-dehasi-necdet-levent/

Ayrıca Bkz: 

Alper Erdoğan “Necdet Levent'in Geçmişten Günümüze İlgilendiği Armoni Stilleri ve Bu Stillerin Eserlerindeki Etkisi”

http://www.muziklopedi.org/index.php?/Bildiri/17 

 

 

 


 

Haberin Diğer Fotoğrafları
Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:İzmirin, yetiştirdiği, Cumhuriyetle, yaşıt, besteci, Necdet, Levent, (İzmir26, a,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer ANMA Haberleri
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Hasan Saltık ile müzik endüstrisi üzerine bir söyleşi… Süleyman Fidan[1]
Bâkî “KALAN” bu kubbede, bir hoş sadâ imiş… Fatih Coşkun

Bâkî “KALAN” bu kubbede, bir hoş sadâ imiş… Fatih Coşkun
İlyas Tetik'in umulmadık vefatı müzik dünyasında üzüntü yarattı...
Erdoğan Okyay… Adnan Atalay
Muammer Sun... Yalçın Tura
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ın vefatının 31. yıldönümü...
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Türk Musikisi Federasyonu’nda yeni yönetim göreve başladı…
Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Mavi Nota Dergisi 2021 Ödülü Sıtkı Sahil'e verildi...
Tanbur: Bir resim ve İstanbullu bir saz hakkında... Hakan Talu
Günün Sözü
Bu alemde maksud birkaç nesnedir: Oğulu evermek, kızı çıkarmak, dünyadan ahirete iman ile gitmek…
(Derviş Ahmed Âşıkî (1400? - 1484?))
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.28ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys