Bugün - Thursday, April 18, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

Orhan Gencebay İTÜ TMDK'da idi…

Orhan Gencebay 1967 yılında 10 ay süreyle görev yaptığı, sonrasında ise "ben size, bu yeknesaklığınıza, bu tutuculuğunuza, hiçbirşey üretmeden sadece bu halktan yarım yamalak topladıklarınızı yeğane sermayeniz edinip kendinizi büyük göstermenize dayanamam" deyip TRT sanatçılığından istifa etmesi sonrasında Devletteki (Belediye dışında) kurumlardaki herhangi bir bilimsel etkinliğe katılmamış idi…

DÖNÜŞÜM Haberi - Saturday, March 12, 2016 - 11:51
Orhan Gencebay 1967 yılında 10 ay süreyle görev yaptığı, sonrasında ise
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Sanatçı ilk toplantısını Türkiye'nin ilk Türk musikisi devlet konservatuarı (1976) olan ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Maçka Kampüsü'nde bulunan Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, Bilimsel ve Sanatsal Etkinlikler (BİSED) Salonu'nda yaptı.

 Gencebay'ın bir hayranı söyleşiyi yorumlayan yazısında şöyle demiş:

 "…Dün(10 Mart 2016) İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'nda tarihinde ilk kez düzenlenen "Orhan Gencebay & Ayhan Sarı Seminer/Söyleşisi"ndeydim. (1) Üstadın konuşmasına başlarken dediği gibi "Nereden başlasam, nasıl söylesem" ben de bilemedim.

Biz gerçek "Gencebaycılar"ız değil mi? Üstadın damarına kadar biliriz, tahmin ederiz en azından. Ama öyle değilmiş. Ben Gencebay'ın müzikal dehasını, müzisyenliğini, entelektüel birikimini zaten biliyorum. Bilmeyen öğrensin falan diyordum kendi kendime. Ama öyle değilmiş. Yani, öyle değilmiş derken ben bilmiyormuşum, bilmiyormuşum da denemez ne kadar derin bir adam olduğu gerçeğinin mevcudiyetine layıkıyla vakıf değilmişim…


Tekrar söylüyorum iddialı bir şekilde Gencebay'ı en azından yakın çevremde benim kadar bilen ne denli bilgili, birikimli bir insan olduğundan haberdar olan benden başka kimse olamaz sanıyordum. Ama dün tekrar üstada; teşbihte hata olmaz, tek taptığımız rabbimiz Allah'tır ama kendisine -haşa- huzurdan taptım.

Çok heyecanlıyım, her şeyi anlatmak istiyorum ama kelimeleri toparlayamıyorum. Baştan sona anlatmam gerekirse:

Söyleşiyi düzenleyen üniversitenin hocalarından Ayhan Sarı, Üstadı sahneye davet etti. Alkış kıyamet eşliğinde sahneye çıktı. Hepimizi selamladı yerine oturdu. Ana başlıklar belirtildi. Moderatör Ayhan Sarı Üstad'a çeşitli sorular sordu. Telif meselesi ile başladı muhabbet. Üstad evden kendi cd çalarını getirmişti. İlerleyen dakikalarda Ayhan Sarı, eserlerindeki örneklerden bahsetti. Ayhan Sarı eser adı verdi, Üstad o eserleri cd'den çalıp eserler hakkında kısa analizler yaptı.

Ayhan hoca "Çoban Kızı eseri misalen" dedi. "Bu eserde vals örneklemeleri var" dedi. Üstad taktı cd'yi ileri sardı vals kısmı dinletildi. Öğrenciler kendi aralarında "vaav hakkaten vals ya falan" şeklinde tepkiler verdiler. Ardından "Dönmeyen yıllar" adlı eserini açtı Üstad. "Burda da vals örnekleri var" dedi. O sırada bi öğrenci eser biter bitmez elini kaldırıp söze atladı. "Hocam bu eseri rüyanızda bestelediğiniz doğru mu" dedi. Üstad da "evet dönmeyen yıllar ve deryada bir salım yok eserlerini rüyamda besteledim ve sonrasında notaladım" dedi. "vooovvv" sesleri eşliğinde büyük bi alkış koptu.

Ayhan hoca "leyla ile mecnun filmi ve albümünden sonra klasik batı müziğinin en büyük Türk temsilcisi Ahmet Adnan Saygun'un Gencebay'ı arayıp Orhan bey klasik batı müziği ile iştigal etseydiniz dünya çapında bir bestekar olurdunuz" dediğini söyledi. Üstad bunu doğruladı, detaylarını verdi.

Sonra diriliş eserini örnek verdi Ayhan hoca. "Lütfen bunu da dinletir misiniz öğrencilerimize" dedi. Üstad önce eserin kısa bir hikayesini anlattı ve ardından eseri açtı. Parti parti ne anlatmak istediğini belirtti. Yani ne kadar müthiş bir olay. Bir yandan eser çalıyor, bi yandan üstad mikrofona yaklaşıp "evet burası pentatonik gam göç başlıyor, evet burda nihavent üstü uşşak osmanlı saray müziği, burada çocuklar Cumhuriyet'i kurmuş ve o neşeyle dans ediyor vs burda divan tanbur tonuyla giriyor ben çaldım onu vs." eseri eşzamanlı olarak analiz etti. Eser bittiğinde muhtemelen eseri ilk defa dinleyen bi çok öğrenci büyük hayranlık tepkileriyle üstadı alkışladı. Dirilişi'n adını şu an hatırlayamayacağım bir Alman müzik akademisinde makamsal varyasyonlarının incelendiğini söyledi.

"Gurbet" eserinin Yurttan Sesler korosu mantığıyla 8 bağlamayla icra edildiğini söyledi. Werner Müller Orkestrası'nda 6 eserinin icra edildiğini bu orkestrada flüt partilerini bağlamayla kendisinin icra ettiğini Almanya'daki kanal sisteminin gelişmişliğinden dem vurarak sonradan kendi partilerini dinlediğinde şok olduğunu belirtti. 40 sene evvelden bahsediyor Almanya'da 48 kanallı kayıt yapılıyormuş. Biz de ise tek, mono. Öğrenciler bu olaya çok güldü. Bir albüm kaydında hepimizin bildiği o olayı detaylarıyla anlattı. 3 gün eseri kaydedemediklerini yaşının küçük olduğu için pek de sesini çıkarmadığını 3. günün sonunda "Allah'ını seven notayı çalsın" diye feryat ettiğini söyledi. Bu cümleye öğrenciler kahkaha attı, sonunda dünyaca ünlü senfoni orkestralarında çalmış ecnebi ve Türk kornocu obuacı çellistlerle kayıtlar yaptıklarından bahsetti. Ayhan hoca orada çalan dünyaca ünlü enstrümantalistlerin ismini verdi. Ayhan hoca da inanılmaz bilgili gencebay hakkında. Çok sevindim…"  (2)

_________________________________________

(1) Ayhan Sarı yazısı için bkz: http://www.musikidergisi.com/yazar-141-orhan_gencebay_ile_tmdkda_soylestik%E2%80%A6.html 

(2) http://www.orhanabi.net/forum/threads/orhan-baba-ile-s%C3%B6yle%C5%9Fi.4446/      

 

 

Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:Orhan, Gencebay, 1967, yılında, 10, ay, süreyle, görev, yaptığı, sonrasında, ise,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer DÖNÜŞÜM Haberleri
Muammer Sun-Cenan Akın Van Bülbülü derlemesinde... Sinemis Adige SUN
Orkestra fabrikadır.. Ayhan Sarı
İşlevsel Müzikoloji - Functional Musicology… Dr. Ayhan Sarı

İşlevsel Müzikoloji - Functional Musicology… Dr. Ayhan Sarı
Toplumun "Korkuluk Argümanı" ve “Halil Sezai olayı”… Gökmen Özmenteş
Akademik yağmacılıkta ibret tablosu…
Üç telli-dört telli kemençelerin akordu üzerine fıkra (*)…
Müzikte batılılaşma travması “tedavi“ edilebildi mi?.. Ayhan Sarı
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Türk Musikisi Federasyonu’nda yeni yönetim göreve başladı…
Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Mavi Nota Dergisi 2021 Ödülü Sıtkı Sahil'e verildi...
Tanbur: Bir resim ve İstanbullu bir saz hakkında... Hakan Talu
Günün Sözü
"80 yaşında teyzem unutulmuş, artık bilinmeyen çalgısını sandığından çıkarıyor ama ne çalgı çalıyor, ne de teyzem çalgıyı çalabiliyor. İşte çalgının unutulması böyle bir şey"
(Ayhan Sarı)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.30ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys