Bugün - Tuesday, March 19, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

Müzik ve Bilimler Sempozyumunun Ardından… Prof. Dr. Gözde Ç. Sarı

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü “Uluslararası Müzik ve Bilimler” “Music & Science” Sempozyumunu 17-19 Nisan 2019 tarihlerinde İTÜ Yabancı Diller Yüksek Okulu 101-102 numaralı Anfilerde ve Mustafa Kemal Anfisi’nde eş zamanlı olarak gerçekleştirdi.

KONGRE SEMP.PANEL Haberi - Saturday, April 27, 2019 - 23:35
İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü “Uluslararası Müzik ve Bilimler” “Music & Science” Sempozyumunu 17-19 Nisan 2019 tarihlerinde İTÜ Yabancı Diller Yüksek Okulu 101-102 numaralı Anfilerde ve Mustafa Kemal Anfisi’nde eş zamanlı olarak gerçekleştirdi.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Geniş katılımlı “Müzik ve Bilimler” sempozyumu, sosyal ve beşeri bilimlerden, mühendislik ve doğa bilimlerine  farklı disiplinlerden müzik ve bilim insanlarını aynı zeminde buluşturdu. Müziğin kesişimde yer aldığı disiplinler arası araştırma alanlarını  içeren 3 ayrı salonda eş zamanlı yürüyen 11 oturuma, 2 farklı daveti konuşmacı sunumuna ve gelenekselden moderne 4 farklı grubun konserine ev sahipliği yaptı.

Sempozyumun akademik kurulu farklı üniversite ve disiplinlerden 55 akademisyenden oluşuyordu. Düzenleme kurulu ise İTÜ TMDK Müzikoloji Bölümü akademik kadrosundan oluşturulmuştu.

Sempozyumun birinci günü Doç. Dr. Ozan Baysal (Müzikoloji Bölümü Öğretim Üyesi), Doç. Dr. Tolgahan Çoğulu (İTÜ TMDK Müdür Yardımcısı Çalgı Bölümü Öğretim Üyesi) ve Prof. Songül Karahasanoğlu’nun (Müzikoloji Bölüm Başkanı) açılış konuşmalarını,  davetli konuşmacı Chicago Üniversitesi Öğretim üyesi Thomas Christensen’in “Müzik ve Bilimin Ebedi Örgüsü” “The Eternal Braiding of Music and Science” başlıklı konuşması izledi. Bu sunum müzik teorisini tarihsel ve sosyal boyutuyla ele alan bir literatür sunması açısından çok önemliydi. Sempozyumun bir diğer davetli konuşmacısı Cambridge Üniversitesi Öğretim Üyesi Ian Cross’un ikinci gün yaptığı  “Müzik, Konuşma ve İnsan İletişim Araç Seti” “Music, Speech and the Human Communicative Toolkit” başlıklı konuşması ise müzik algısı çalışmalarına yön verici ve önemli veriler içeriyordu.

Sempozyumun farklı ülke ve üniversitelerden gelen 120 akademisyene ev sahipliği yapmasıyla birlikte bir diğer önemli özelliği iki farklı eserin dünya prömiyerini sunması, gelenekselden çağdaşa farklı tınılardan oluşan konserlerle izleyiciyi buluşturmasıydı. Sempozyumun birinci günü akşamı geleneksel unsurların çağdaş müzikte kullanımı konusunda bestecilere araştırma olanakları sunmayı amaçlayan “NK Ensemble”, 2018 Andante Dergisi Donizetti Yılın Bestecisi ödülü sahibi Dr. Onur Türkmen’in eserlerini icra etti. Türkmen’in öğrencileri genç bestecilerin eserlerinin de icra edildiği programın başlığı “Anımsama ve Yankılar” (Evocations and Echoes) idi. İkinci akşam konserinde ise İTÜ TMDK öğretim elemanlarından oluşan “Hanımelinden Nağmeler” topluluğu Türk Müziği repertuarından parçalar seslendirdi. Ayrıca Dr. Eray Altınbüken’in “Yarının Gölgesi” ve Dr. Recep Gül’ün “Zamanın Akışına İki Şarkı”  adlı yeni eserlerinin dünya prömiyeri gerçekleştirildi.

Kapanış oturumu bilimsel bir sempozyuma yakışır bir nitelikte, Prof. Songül Karahasanoğlu ve Doç. Dr. Ozan Baysal’ın oturum başkanlığında gerçekleşti. Prof. Dr. Thomas Christensen, Prof. Dr. Ian Cross, Prof. Dr. Oya Levendoğlu, Doç. Dr. Cenk Güray, Doç. Dr. Mustafa Kemal Karaosmanoğlu, Dr. Paul Whitehead ve Dr. Onur Türkmen’in önemli değerlendirme ve katkılarıyla sempozyum sona erdi.

Bilim dolu üç güne ev sahipliği yapan İTÜ Rektörlüğü’ne, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müdürlüğü’ne, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü’ne, katkıda  bulunan  Aydın Doğan Vakfı, İTÜ Vakfı, BİLSAS, Nestle, Nescafe,  Redbull, Turkcell, Kalan Müzik ve emeği geçen tüm kurum, kuruluş ve katılımcılara ve en önemlisi özverili bir şekilde görev yapan İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü Lisans ve İTÜ SBE Müzikoloji ve Müzik Teorisi Anabilim Dalı lisansüstü öğrencisi arkadaşlara sonsuz teşekkür eder, İTÜ TMDK Müzikoloji Bölümü’nün kurucusu Prof. Yalçın Tura’nın bıraktığı aziz miras ve  kaybettiğimiz hocamız Prof. Şehvar Beşiroğlu’nun aziz hatırası önünde saygıyla eğilmeyi bir borç bilirim.

 

 

Haberin Diğer Fotoğrafları
Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:İstanbul, Teknik, Üniversitesi, Türk, Musikisi, Devlet, Konservatuarı, Müzikoloj,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer KONGRE SEMP.PANEL Haberleri
MÜZDAK “2021 Popüler Müzik Besteciliği Paneli” Sonuç Raporu…
Gökmen Özmenteş “Okan Murat Öztürk ile Salı Söyleşileri“nde...
Çocuk Şarkıları ve Okul Marşları Besteciliği Paneli Raporu…

Çocuk Şarkıları ve Okul Marşları Besteciliği Paneli Raporu…
Prof. Erol Parlak “Okan Murat Öztürk ile Salı Söyleşileri“nde...
Ayhan Sarı “Okan Murat Öztürk ile Salı Söyleşileri“nde...
Tanbûrî Cemil Bey -online- Sempozyumu 7-9 Mayıs 2021'de...
Türk Musikisi Federasyonu (TÜMFED) Türk Müziği Çalıştayı...
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Mavi Nota Dergisi 2021 Ödülü Sıtkı Sahil'e verildi...
Tanbur: Bir resim ve İstanbullu bir saz hakkında... Hakan Talu
Hasan Saltık ile müzik endüstrisi üzerine bir söyleşi… Süleyman Fidan[1]
Günün Sözü
Sen sanmadığın yerde, birden açıla perde...
(Yunus Emre)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.24ms