Bugün - Thursday, March 28, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

Afyon Konservatuarı'ndan Tanburi Cemil Bey CD & Belgeseli…

2001 yılında eğitime başlayan AKÜ Devlet Konservatuarı yılda 120 etkinlik ve ayrıca yayınları ile adeta bir rekora gidiyor. 40 kadrolu öğretim üyesi, 226 öğrencisi bulunan Konservatuar aynı zamanda üç müzik türünü de (GTSM, THM, Batı müziği) bünyesinde barındıran, egitimini veren ilk konservatuar olma özelliğine sahip. Konservatuar 100. vefat yılında Tanburi Cemil Bey'i 70 sayfalık belgesel bir kitap ve iki CD'den meydana gelen kendi seslendirdikleri bir albüm ve kitap belgesel ile yad etti…

YAYIN Haberi - Saturday, February 25, 2017 - 13:20
2001 yılında eğitime başlayan AKÜ Devlet Konservatuarı yılda 120 etkinlik ve ayrıca yayınları ile adeta bir rekora gidiyor. 40 kadrolu öğretim üyesi, 226 öğrencisi bulunan Konservatuar  aynı zamanda üç müzik türünü de (GTSM, THM, Batı müziği) bünyesinde barındıran, egitimini veren ilk konservatuar olma özelliğine sahip. Konservatuar 100. vefat yılında Tanburi Cemil Bey'i 70 sayfalık belgesel bir kitap ve iki CD'den meydana gelen kendi seslendirdikleri bir albüm ve kitap belgesel ile yad etti…
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Tanburi Cemil Bey kitabından anekdotlar aktarıyoruz:

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa SOLAK: "...Devlet Konservatuvarımız yılda yaklaşık 120 konser etkinliği, bir uluslararası festival, bir uluslararası sempozyum, bir ulusal şenlik ve üç ulusal çalıştayı düzenli olarak gerçekleştirmektedir. Türk ve yabancı sayısız sanatçı konservatuvarımız ve üniversitemizi ziyaret etmekte, öğrenci buluşmaları gerçekleşmekte, etkinlikler düzenlenmektedir.  Afyonklarahisar’ın yetiştirdiği kültür ve müzik insanlarına değer vermekte, unutulmamaları için çalışmalar yapmaktadır. Afyonkarahisar’lı besteciler Raif Somer ve Şahin Türkeşsiz,  halk aşığı Ömer Yarşi, Aşık Yoksul Derviş, Abdullah Uluçelik, Süleyman Uysal gibi bir çok değerimiz üzerine akademik bakış açılarıyla çalışmalar yapılmış, CD ve kitaplar yayınlanmıştır. Konservatuvarımızca  son üç yılda 22 CD kaydı yapılmıştır. Bu kayıtlar, Çocuk şarkıları, Batı Müziği, Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği, Dini Müzik alanlarında üretilen çalışmalardır.Klasik Türk müziğinin gelmiş geçmiş en büyük virtüozlarından biri, büyük tanbur üstadı, besteci, Tanburi Cemil Bey’in vefatının 100.Yılına özel proje Belediyemiz desteği, üniversitemiz konservatuvarı ve Güzel Sanatlar Fakültesi sanatçılarının özverili çalışmalarıyla üretilmiştir. Projeye destek veren belediye başkanımız Burhanettin Çoban’a, Konservatuvarımız ve Güzel Sanatlar Fakültemiz yönetimine, ses ve saz icracılarımız başta olmak üzere projede emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ederim..."

Afyon Belediye Bşk.  Burhanettin ÇOBAN:  "…Ünlü Türk virtüözü ve bestekârı Tanbûri Cemil Bey’in tüm eserlerinin kaydının yapılması, belgeselinin değerli müzikologlar ve icracıların desteğiyle çekilmesi, yine değerli müzikolog, sanatçı, besteci, icracı ve akademisyenlerin akademik bakış açılarıyla “projeye özel” makalelerinin istenerek kitabının yayınlanması fikri önümüze geldiğinde hiç düşünmeden destek olduk. Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı sanatçılarının daha önce ürettiği kültürel yayınlar ve CD çalışmalarının kamuoyunda takdir edilmesi, icracılık yönlerinin ve profesyonel bakış açılarının çok güçlü oluşu projeye inancımızı güçlendirdi. Proje yürütücüsü Yrd. Doç. Çağhan  Adar, proje sanat yönetmeni Öğr. Gör. Burak Kaynarca, projede yer alan tüm ses ve saz sanatçıları, konservatuvar yönetim kurulu ve bize her konuda destek veren rektörümüz sayın Prof. Dr. Mustafa Solak’a çok teşekkür ederim. Kültüre, müziğe ve sanata değer veren tüm dostlarımız, inanıyorum ki bu değerli kültür hazinesi ömür boyu saklayacak ve evlatlarına miras olarak bırakacak…"

Burak KAYNARCA (Proje Sanat Yönetmeni) "…Her büyük şahsiyet gibi Cemîl Bey’in de iyi bilinmeyen, iyice anlaşılamamış yönleri vardır. Cemîl Bey, icrâcılığının yanı sıra bestekârdır, hocadır, nazariyatçıdır, hattâ Jules Verne’in bir romanının çevirmenidir. Cemîl Bey’in bugün elimizde yüzlerce plağı var. Onun eşsiz icrâlarını dinleyebilme şansına sâhibiz, ne mutlu… Vefâtının 100. yılı münâsebetiyle gerçekleştirdiğimiz bu projenin asıl amacı Cemîl Bey’in bestekârlık yönünü vurgulamak, eserlerine dikkat çekmektir. Çalışmaya Cemîl Bey’in tüm bestelerinin bir listesini arayarak başladık. Bulduğumuz listeler birbiriyle uyumlu değildi. Kimi kaynakta bir eser Cemîl Bey’e ait olarak gösterilirken başka kaynaklarda farklı bestekârlara ait olarak görünüyordu. Çokça icrâ edilen meşhûr olmuş birkaç eserinde bile güfte hataları ya da nota yazımlarından kaynaklanan pek çok yanlış göze çarpıyordu. Hiç duyulmamış, elde kaydı bulunmayan eserleri vardı. Üstelik Türk müziğinin bu dehâ sâhibi büyük şahsiyeti vefât edeli henüz bir asır olmuştu. Bu çalışmanın bugüne kadar yapılmamış olması, bazı eserlerinin bu çalışmayla ilk defa seslendiriliyor olması aslında çok üzücüdür.  Çalışmada Tanbûrî Cemîl Bey’in notalarına ulaşabildiğimiz 40 eserinin tamamı seslendirilmiştir.  Bu eserler, 19 sözlü eser (18 şarkı ve 1 ninni) ile 21 saz eseridir (8 peşrev, 7 sazsemâîsi, 2 longa, 2 zeybek, 1 sirto ve 1 oyun havası). 40 eserin güfte ve nota tashihleri titizlikle yapılmış, notaları bilgisayar ile yeniden yazılmıştır. Bazı notalarda rastlanan tartışmaya açık melodik farklılıklar, üzerinde çalışılarak, tercîh edilen şekilleriyle notaya alınmış, öylece icrâ edilmiştir.  Eserlerin icrâında Türk müziği icrâ geleneğine sâdık kalınmış, Cemîl Bey’in kendi kayıtlarında da tercîh ettiği gibi saz eserlerinde az sayıda sazla icrâ ve sözlü eserlerde solo icrâ benimsenmiştir. Kayıtlarda eserlerin karakterlerine uygun sazlara yer verilmiş, kendi icrâ ettiği eserlerinde, tercîhleri titizlikle korunmuştur.  Cemîl Bey’in üslûbunu dinleyiciye doğrudan ve bir bütün olarak aktarmak amaçlandığından albümde makâm geçişlerini sağlayacak taksîmlere yer verilmemiştir. Duyumdaki samîmîyeti yakalayabilmek için kayıtlar olabildiğince az işlemden geçirilmiş, eserlerin kayıtları çoğunlukla birlikte, aynı anda çalınarak kaydedilmiştir…" 

AKÜ Devlet Konservatuarı Yönetim Kurulu: "...1873 Yılında doğan ve 43 yıllık kısacık ömrü 1916 yılında son bulan Klasik Türk Müziğinin büyük saz virtüözü, bestecisi, eğitimcisi Tanburi Cemil Bey’in vefatının 100. Yılı münasebetiyle bir proje geliştirme fikri ilk geliştiğinde ve ortaya atıldığında çok heyecanlandık. Projenin başarıyla gerçekleşeceğinden şüphemiz yoktu. Çünkü konservatuarımız  ses ve saz sanatçıları alanlarında uzman ve yetkin kişilerdi. Bütçe desteği bulmada da hiç endişemiz olmadı çünkü Afyonkarahisar Belediye Başkanı sayın Burhanettin Çoban’ın maddi ve manevi desteğinin yanımızda olacağına inancımız tamdı.  Tanburi Cemil Bey üzerine en kapsamlı, özgün ve yeni bir çalışmanın altına imza atabildiğimiz için konservatuvar yönetimi ve ailesi olarak büyük bir mutluluk içindeyiz ve onur duymaktayız. Proje; kurum olarak, eğitimci ve sanatçılar olarak, öğrencilerimiz başta olmak üzere ailelerimize de bırakabileceğimiz önemli bir miras olacak.  “Sanat devletsiz, devlet sanatsal olmaz” düşüncesindeyiz. Devletimizin sanata ve kültürel değerlere verdiği desteğin farkındayız. Bu farkındalığın bilincinde olarak daha nitelikli ve değerli çalışmaları üretebilmenin gayreti içinde olacağımızı siz değerli sanat, müzik ve kültür dostlarına müjdelemek isteriz. Profesyonel bakış açısı ile sevgili Burak Kaynarca proje başarısında önemli roller üstlendi. Başta kendisi olmak üzere, konservatuvarımız ses ve saz sanatçılarına, proje yürütücüsü sevgili Çağhan Adar’a, belgesel yönetmeni Hakan Yılmaz’a çok teşekkür ederiz..."



TANBÛRÎ CEMÎL BEY BESTELERİ PROJE EKİBİ

Burak KAYNARCA (Genel Sanat Yönetmeni)

Ses Sanatkârları:

Özlem ELİTAŞ

Büşra AY

Burhan KUL

Özge ALTINTAŞ ÖZCAN

Tunisa YEŞİLÇAY

Yıldırım AKTAŞ

Esrâ ÇELİK

R. Semih ŞENYAYLA

Zehra SERBEST

Saz Sanatkârları:

Burak KAYNARCA (ûd, şehrûd, lâvta)

Kenan SAVAŞ (kanûn)

R. Semih ŞENYAYLA (tanbûr, piyano, def, daire, bendir)

Önay AKAN (kemençe)

Yavuz TUTUŞ (kemân)

Ömer BİLDİK (ney)

Hakan AKDENİZ (viyolonsel)

Cenk ÇÖL (yaylı tanbûr)

Kayıt, editing, mixing, mastering: Burak KAYNARCA

Stüdyo Asistanı: Hasan Hüseyin POYRAZ

Güfte ve nota yazım tashih: Dr. Timuçin ÇEVİKOĞLU

Eski Türkçe güfte çeviri: Dr. Mustafa ÇIPAN

Notist: Tevfik BİLEN

Belgesel Yönetmeni: Hakan YILMAZ

Ropörtajlar: Gamze KOR

Metin yazarı ve seslendirme: Dr. Timuçin ÇEVİKOĞLU

Grafiker: Orhan SAYILI

Sosyal Medya Sorumlusu: Ferdi ŞAH

Proje Yürütücüsü: Yrd. Doç. Çağhan ADAR

 

Vefâtının 100. Yılı münâsebetiyle

TANBÛRÎ CEMÎL BEY BESTELERİ

Albüm Tanıtım Konseri

Genel Sanat Yönetmeni

Burak KAYNARCA

SES SANATKÂRLARI:

Burhan KUL

Büşra AY

Özlem ELİTAŞ

R. Semih ŞENYAYLA

Tunisa YEŞİLÇAY

Yıldırım AKTAŞ

SAZ SANATKÂRLARI:

Burak KAYNARCA (ûd)

Cenk ÇÖL (yaylı tanbûr, bendir, davul)

Hakan AKDENİZ (viyolonsel)

Kenan SAVAŞ (kanûn)

R. Semih ŞENYAYLA (tanbûr, def, daire)

Ömer BİLDİK (ney)

Yavuz TUTUŞ (kemân)

 

27 Aralık 2016 GALA PROGRAMI

 

BELGESEL GÖSTERİMİ

“Mûsikîde Teselli Arayan Yalnız Adam: Tanbûrî Cemîl Bey”

 (Yönetmen: Hakan YILMAZ)

1- Isfahân Peşrev

2- Nikrîz Longa (2)

3- Nikrîz Longa

4- Sultânîyegâh Devrihindî Şarkı

(Solist: BÜŞRA AY)

Bir perî-sîmâ güzelsin hüsnünê yokdur bahâ

Dûş_olan sevdâ-yı zülfündür baş_almaz bir dahâ

Tîr-i gamzenden reh-î aşkında kim bulmuş rehâ

Dûş_olan sevdâ-yı zülfündür baş_almaz bir dahâ

Azm-i gülzâr_eyledikce gül-sitân handân_olur

Makdemin tebrîke bülbüller nagâm-efşân_olur

Sünbül_û gül, serv_ü ar'ar dâ sanâ hayrân_olur

Dûş_olan sevdâ-yı zülfündür baş_almaz bir dahâ

5- Hicâz Aksak Şarkı

(Solist: ÖZLEM ELİTAŞ)

Mâtem-zedeyim, külbe-i ahzânımı gel gör

Ey çeşm-i semâvî, dil-i giryânımı gel gör

Yâdınla dolan dîde-i hicrânımı gel gör

Ey çeşm-i semâvî, dil-i giryânımı gel gör

Baktıkça bu sahillere kalbim seni gözler

Dâmânına yüz sürmeyi çoktan beri özler

Kâfî değil_ekdârımı tasvîre bu sözler

Ey çeşm-i semâvî, dil-i giryânımı gel gör

6- Hüseynî Oyun Havası “Çeçen Kızı”

7- Kürdîlihicâzkâr Aksak Şarkı

(Solist: BURHAN KUL)

Hicrinle füzûn_olmada ahzân_ü melâlim

Cânım beni âteşlere sen yakdın_a zâlim

Gitdikce perîşân_oluyor hüzn_ile hâlim

Cânım beni âteşlere sen yakdın_a zâlim

8- Mâhûr Ağıraksak Şarkı

(Solist: YILDIRIM AKTAŞ)

Sen gül_eğlen şâd(ı)kâm_ol dâimâ

Ağlayıp âh_eylemek düşsün banâ

Hep senin olsun bütün zevk_û safâ

Ağlayıp âh_eylemek düşsün banâ

9- Ferahfezâ Sazsemâîsi

10- Müsteâr Yürüksemâî Şarkı

(Solist: TUNİSA YEŞİLÇAY)

Nihândır dîdeden gerçî cemâlin

Gözümden gitmiyor aslâ hayâlin

Müyesser olmadî bir dem visâlin

Gözümden gitmiyor aslâ hayâlin

Nedir bû çektiğim senden vefâsız

Banâ göstermedin bir gün cefâsız

Geçip gitmekte ömrüm hep sefâsız

Gözümden gitmiyor aslâ hayâlin

11- Gülizâr Sengînsemâî Şarkı

(Solist: R. SEMİH ŞENYAYLA)

Gül gonca-i ümmîd(i) gibî gel açıl_ey gül

Gül gül güzelim sen güle gülmek yaraşır gül

Gül handene nisbetle kalır hîç gül_ü sünbül

Gül gül güzelim sen güle gülmek yaraşır gül

İsmin gibi cismin de letâfetle müzeyyen

Aşkım gibi parlak yüzün_ey mihr-i melek-ten

Ben aşkın_ilê ağlamadan lezzet_alırken

Gül gül güzelim sen güle gülmek yaraşır gül

12-Nihâvend Yürüksemâî Şarkı

(KORO)

Sevdim senî ey işve-bâz

Çektiklerim tâkat-güdâz

Buncâ zamân_ettim niyâz

Bilmem nedir bû ihtirâz

Ey işve-bâz, ey serv-i nâz

Sen dê benî sevsen birâz

Ey rûh-nüvâz, ey dil-nüvâz

Hicrâne ol sen çâre-sâz

13- Nikrîz Zeybek

Türk Halk Oyunu/Zeybek

Bahadır OKYAR

Bekir ÖĞÜT

Cumhur ARSLANTÜRK

14 – Râst Zeybek

 

 

 

 

 

 

 

Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:2001, yılında, eğitime, başlayan, AKÜ, Devlet, Konservatuarı, yılda, 120, etkinl,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer YAYIN Haberleri
Kemençe Kuartet kitabı yayınlandı...
Seyit Yöre ile “Mesut İktu: Cumhuriyet’in 50 Yıllık Sesi” kitabı üzerine...
Fırat Kutluk ile “Beethoven“ kitabı üzerine...

Fırat Kutluk ile “Beethoven“ kitabı üzerine...
Feyzan Göher Vural - “Orta Asya ve Sibirya Türk Müziğinde Hayvan Üslubu” yayınlandı…
Fırat Kızıltuğ “ Çal söyle şarkımı“ kitap kapağında bas kemençe...
Aşık Veysel'in bilinmeyen ses ve saz icraları gün ışığında…
Etnomüzikoloji Dergisi’nin 2. sayısının yayını üzerine Fırat Kutluk ile röportaj...
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Mavi Nota Dergisi 2021 Ödülü Sıtkı Sahil'e verildi...
Tanbur: Bir resim ve İstanbullu bir saz hakkında... Hakan Talu
Hasan Saltık ile müzik endüstrisi üzerine bir söyleşi… Süleyman Fidan[1]
Günün Sözü
Müzikte ithalattan bıktık, ihracaat dönemi için çalışıyoruz…
(Ayhan Sarı)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.33ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys