Bugün - Friday, March 29, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

AKÜ “Türkiye'nin Koro Festivalleri Çalıştayı“ Sonuç Raporu yayınlandı…

18 Kasım 2015 Çarşamba günü Afyon'da gerçekleştirilen "Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzik Eğitimcileri Çalıştayı"nın bu yılki konusu "Türkiye'nin Koro Festivalleri" idi… Çalıştayda ülkemizde düzenlenen koro festivallerinin yöneticileri, "Koro Festivalleri" nin durumu, gelişimi ve sorunları hakkında tebliğler sundular. Doç Dr. Emel Türkmen'in başkanlığında düzenlenen çalıştayın sonuç raporu yayınlandı:

KONGRE SEMP.PANEL Haberi - Sunday, December 6, 2015 - 13:15
18 Kasım 2015 Çarşamba günü Afyon'da gerçekleştirilen
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

9. MÜZİK EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU

18 Kasım 2015 tarihinde Prof. Dr. Ali UÇAN, Prof. Mustafa APAYDIN, Prof. Dr. Dolunay Akgül BARIŞ, Doç. Dr. Sema SEVİNÇ, Doç. Dr. Emel Funda TÜRKMEN,  Dr. Aykut Ö. SARIÇİFTÇİ, Öğr. Grv. Mete GÖKÇE, MÜZED Başkanı Refik SAYDAM, SANSEV Genel Koordinatörü Opr. San. Nursel ÖNCÜL,  Müz. Öğr. Aysu Dağlı AKGÜN, Müz. Öğr. Elif KOYUNCU, Müz. Öğr. İlhan AKYUNAK,  Müz. Öğr. Halim TÜRKMEN’in konuşmacı olarak katıldıkları ve “Türkiye’nin Koro Festivalleri” konulu Müzik Eğitimi Çalıştaylarının dokuzuncusu Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarının ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir.

Programa göre Çalıştay 9.00’da bir dinletiyle başlamış, Ulvi Cemal ERKİN’in “Zeybek Havası” Öğr. Elm. M. Emir BARUTCU tarafından, Tevfik GULİYEV’in “Akşam Mahnısı ” Okt. Özlem ELİTAŞ ve Yrd. Doç. Dr. Duygu Sökezoğlu ATILGAN tarafından, Selman ADA’nın “Madam Courton’un Ariası” ise “Öğr. Grv. Sy. Berna ÖZKUT ve Yrd. Doç. Dr. Natıg RZAZADE tarafından seslendirilmiş, ardından Ferit SIDAL’ın  “Nihavent Saz Semaisi” Yrd. Doç. Yavuz TUTUŞ ve Öğr. Grv. Suat TOYDEMİR tarafından icra edilmiştir.

Bu dinletiden sonra MÜZED Başkanı Refik SAYDAM’ın “MÜZED ve Kitlesel Koro Etkinlikleri” başlıklı ve Prof. Dr. Ali UÇAN’ın “İnsan, Müzik, Koro ve Koro Eğitimi İle Türkiye’deki Koro Şenliklerinin Temellerine Genel Bir Bakış” başlıklı konuşmaları ile Çalıştayın birinci bölümü sona ermiştir.  Öğleden sonraki ikinci bölümde Prof. Mustafa APAYDIN’ın “Türkiye’nin Koro Festivalleri Nasıl Başladı” başlıklı konuşmasının ardından katılımcılar düzenledikleri şenlikleri ve yaşadıkları sorunlarını anlattıkları birer konuşma yapmışlar, ardından tartışma ve çözüm önerilerinin konuşulduğu son bölüme geçilmiştir. Bu bölümde aşağıdaki konularda görüşler paylaşılarak çeşitli kararlar alınmıştır.

Oturumun bu bölümünde koro eğitimcilerinin birbirleriyle olan iletişimleri ve etkileşimleri konusunda konuşuldu. Düzenlenen festival ve şenliklerin arasında kurulacak bağlantıların hem katılımcıların hem de koro eğitimcilerinin daha nitelikli bir çalışma yapmalarına ve şenliklerin daha verimli geçmesine katkıda bulunacağı belirtildi.

Her şenliğin genel ve kendine özgü bir şenlik kültürünün gelişmesi için neler yapılabileceği konusunda çeşitli fikir alışverişinde bulunuldu, Mete Gökçe ve Aykut Sarıçiftçi tarafından çeşitli örnekler ve öneriler paylaşıldı. Bazı şenliklerin özel bir alana yönelik yapılmasının bu alanları besleyeceği üzerinde duruldu. Örneğin Çocuk Koroları Şenliği, Güzel Sanatlar Liseleri Korolar Şenliği, Gençlik Koroları Şenliği vb. gibi…

Şenliklerde ödüllendirme konusunda uygulanacak ölçütler konusunda zaman sıkıntısı nedeniyle yeterince görüş alışverişinde bulunmak mümkün olamamış, ama bu ölçütlerin belirlenmesi ve uygulanması konusunda daha ayrıntılı çalışmanın gerekli olduğu görüşü ortaya çıkmıştır.

Her şenlik kendi tanıtımı konusunda farklı yöntemler izlemektedir. Şenliklerin genel tanıtımı ile ulusal ve uluslararası tanıtımlarının en iyi şekilde yapılması konusunda valilik ve belediyelerle ortak çalışma yapılabileceği ve şehir içinde şenliklerin önemli kültürel etkinlikler olduğu sonucuna varılmıştır.

Kurum yöneticilerinin, gerek şenliklerin düzenlenmesinde, gerekse şenliklere katılımın sağlanmasında önemli birer merci olmaları nedeniyle dikkate alınmaları ve şenliklerin düzenlenmesinde aktif rol almaları yolunda yapılması gerekenler konusunda görüşler ortaya konmuştur.

Koro şenliklerinin düzenlenmesinde ve şenliklere katılımın sağlanmasında kamusal ve özel kurumların yanı sıra “uygar toplum/kültür kuruluş ve örgütleri”nin ilgi, yardım, destek ve katkılarının da büyük önem taşıdığına, bu nedenle bu konu üzerinde de durulması gerektiğine dikkat çekilmiştir.

Uluslararası olma yolunda bazı şenliklerin önemli adımlar attıkları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları ağırladıkları konuşulmuş, bu şenliklerde yarışma boyutunun da yer alması konusunda görüşler belirtilmiştir.

Çalıştayda en çok üzerinde durulan konulardan biri de eğitimci sorunları olmuş, koro eğitimcilerinin eğitimlerinden, görev yapmakta oldukları kurumlardaki çalışma koşullarına kadar birçok konuda büyük sıkıntılar yaşadıkları dile getirilmiş, müzik eğitimcilerinin koro çalıştırmak ve şenliklere katılmak konusunda da yeterince bilinçli olmadıkları, şenliklerin,  mesleklerine, ülke müzik eğitimine, öğrencilerin başarı ve motivasyonlarına pek çok farklı açıdan sağladığı katkıları yeterince bilmedikleri ve koro çalıştırıp şenliğe katılmayı bir külfet olarak gördükleri anlaşılmıştır. Bu konuda önce müzik eğitimcilerinin bilinçlendirilmelerinin daha doğru bir yaklaşım olacağı düşünülmektedir.

Çalıştayda alınan kararların, Denizli ve Bolu’da yapılacak çalışmalarla gözden geçirilerek geliştirilmesinin devam etmesine karar verilmiştir. Bir sonraki çalıştayın Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı tarafından ve Koro Eğitimcilerinin Eğitimi çalışmalarının da Denizli Pamukkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı tarafından düzenlenmesine karar verilmiştir.

Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:18, Kasım, 2015, Çarşamba, günü, Afyonda, gerçekleştirilen, “Afyon, Kocatepe, Ün,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer KONGRE SEMP.PANEL Haberleri
MÜZDAK “2021 Popüler Müzik Besteciliği Paneli” Sonuç Raporu…
Gökmen Özmenteş “Okan Murat Öztürk ile Salı Söyleşileri“nde...
Çocuk Şarkıları ve Okul Marşları Besteciliği Paneli Raporu…

Çocuk Şarkıları ve Okul Marşları Besteciliği Paneli Raporu…
Prof. Erol Parlak “Okan Murat Öztürk ile Salı Söyleşileri“nde...
Ayhan Sarı “Okan Murat Öztürk ile Salı Söyleşileri“nde...
Tanbûrî Cemil Bey -online- Sempozyumu 7-9 Mayıs 2021'de...
Türk Musikisi Federasyonu (TÜMFED) Türk Müziği Çalıştayı...
Diğer Başlıklar

Türk Musikisi Federasyonu’nda yeni yönetim göreve başladı…
Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Mavi Nota Dergisi 2021 Ödülü Sıtkı Sahil'e verildi...
Tanbur: Bir resim ve İstanbullu bir saz hakkında... Hakan Talu
Günün Sözü
Kime verir isen ederinden fazla değer; gün gelir o kişi muhakkak senin başını öne eğer…
()
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.38ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys