Bugün - Thursday, March 28, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

Teoman Önaldı 65. Sanat Yılında…

Devlet Sanatçısı Koro Şefi, Bestekar Dr.Teoman ÖNALDI 65 Sanat Yılı'nı Türk Müziği Eğitim ve Terapi Kulübü Üyelerinden oluşan koro ile kutluyor.

KONSER Haberi - Wednesday, November 18, 2015 - 00:03
Devlet Sanatçısı Koro Şefi, Bestekar Dr.Teoman ÖNALDI 65 Sanat Yılı'nı Türk Müziği Eğitim ve Terapi Kulübü Üyelerinden oluşan koro ile kutluyor.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Teoman Önaldı Hüseyin Saadettin Arel'in "Ben musikimizin gelecekteki haline meftunum" sözünü, Türk musikisi ideallerini meslek hayatı boyunca uygulamalarıyla sürdüren birkaç önemli müzik temsilcimizden biridir.

Arel'in düşüncelerini Teoman Önaldı gibi ömrü boyunca sürdürmeye çalışan müzik uğraşanı sayımız artmış, TMDK eğitimi bunun üzerine kurulmuş olsaydı geleneksel Türk müziğinin bugün bulunduğu durumdan çok daha ileride bulunacağını söylemek mümkündür. Teoman Önaldı GTM orkestrası için yazdığı Saadet Kervanı Müzikali, Mevlana Ulu Sesi Oratoryosu ve bu tarz diğer besteleriyle öncü oldu. 

Konseri Ümit Bulut yönetiyor.

Yer: D.E.Ü Sabancı Kültür Sarayı - Konak - İzmir

Tarih: 09 kasım 2015

Saat: 20.00

Teoman Önaldı kimdir?

1936' da Trabzon´da doğdu. Müzik hayatına küçük yaşlarda yaşlarda teyzesinden ud dersleri alarak başladı. İlk ve orta öğrenimini sonrasında girdiği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi yıllarında müzik hep ön plandaydı.1964´te İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Korosu´nu kurarak şefliğini yaptı. Tıbbiyeliler marşını besteledi. Bu yıllarda müzikolog Hüseyin Saadettin Arel´in kurduğu İleri Türk Musıkisi Konservatuarı´nda başkanlık, koro şefliği ve hocalık yaptı. 1965´teki "Arel Çoksesli Beste Yarışması"nda dört sesli segâh şarkısı ile birincilik kazandı. 1967-1972 yılları arasında İstanbul Radyosu´nda koro şefliği ve ud sanatçılığı yaptı. Burada Mesut Cemil, Refik Fersan, Sadi Işılay duayenlerle çalıştı. Vatani görevi nedeni ile gittiği Isparta´da Musıki Derneği´ni kurdu ve onbir yıl bu derneğin başkanlığını ve koro şefliğini yaptı. 1983 yılında İzmir´e yerleşti. TRT İzmir Radyosu´nda koro şefi ve ud sanatçısı olarak çalıştı. 1985´te Kültür Bakanlığı İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu şefliğine atandı. 2001 yılında bu görevi yürütmekte iken yaş haddinden  emekliye ayrıldı.

İzmir Dergisi'nde Onur Şan ile gerçekleştirdiği röportajdan (1) :

“Kelebekler Diyarında” isminde pastoral bir eser besteledim. Lise son sınıftaydım henüz ve bu benim ilk sözsüz eserim olmuştu. Tabii o zaman çok sesli armoni bilgim olmadığı için eseri tek sesli olarak düzenledim. Eserde ben ud çalan erkek bir kelebek oldum, kemana ise kız kelebek rolünü verdim. Bu hissiyat içerisinde o besteyi yaptım ve bu beni çok mutlu etti. Derken yıllar sonra İstanbul’a gelip armoni bilgilerimi artırdıktan sonra bu eseri Orhan Özgediz ile birlikte icra ettik. Eser daha sonra birçok dizide ve filmde kullanıldı. İşte batı müziği aşkı ve konulu eserler besteleme isteği içime ilk kez bu şekilde işledi…

1985 yılıydı, ben o zamanlar İzmir’de doktorluk yapıyor, aynı zamanda İzmir Radyosu’nda koro yönetiyor ve ud çalıyordum. İlk olarak Güman Kızıltan beni aradı ve Kültür Müdürlüğü’ne gelmemi, benimle önemli bir konu konuşacağını söyledi. Başhekimden izin alarak kültür müdürlüğüne gittim. Bakanlık İzmirde kurulacak devlet korosu şefliği için beni önermiş. Zor bir işti gerçekten, çünkü ortada hiç birşey yoktu. Zamanla periyodik imtihanlar yaparak kadro oluşturmaya başladık. Öncelikle 40 kişilik bir kadro oluşturulması gerekiyordu, onu tamamladık. Daha sonra ikinci ve üçüncü imtihanlarla kadro daha da büyüdü ve 80 kişiye ulaşıldı. Ben koroyu bıraktığım zaman sayı 100’ün üzerindeydi. Yeni bir oluşumdu ve kolay iş değildi. 80 ayrı yerden, 80 ayrı terbiye görmüş, 80 ayrı müzik eğitimi almış insanla bir arada çalışıyorsunuz. Kah yumuşak kah sert oldum. Büyük bir repertuar oluşturduk. Yurt içi ve yurt dışında çok sayıda konserler verdik. İzmir’deki konserlerimiz zaten her 15 günde bir periyodik olarak devam ediyordu. Devlet erkanı o dönemde bize çok itibar ederdi.

Mevlana Ulu Sesi, Kültür Bakanlığı’nın isteği üzerine Geleneksel Türk Müziği Orkestrası ve korosu için bestelenen, süresi iki saati aşan bir eserdir. Bu anlamda böyle bir eser ilk defa meydana getirildi. Eser Rüştü Şardağ’ın uzun araştırma ve çalışmalar sonucu yazmış olduğu Mevlana Ulu Sesi librettosunun tamamen Türk Müziği ses sistemi ve kalıpları içinde çoksesli bir anlayışla bestelenmesi sonucu ortaya çıktı. Ben Mevlana Ulu Sesi’ni bir yıl içerisinde besteledim. Mevlana hazretlerinin Horasan’dan kalkıp Konya’ya gelinceye kadar geçen sürede yer alan bütün anekdotlar var eserde. Eserde rol alan kişileri temsil eden solistlerin rol kişiliklerine göre uygun müzik temaları ve ezgiler seçtim. Türk müziğinde kullanılmakta olan hatta az kullanılan birçok makama yer verdim. Bu eser ile devleti musikide en üst seviyede tanıttığım ve aynı zamanda koro şefliğine yeni bir anlam getirdiğim için 1991 yılında ‘Devlet Sanatçılığı’ unvanı verildi şahsıma.

___________________________________________

 

(1) Bestekar Teoman Önaldı Söyleşisi, Onur Şan, İzmir Kültür ve Turizm Dergisi

http://www.izmirdergisi.com/site/index.php?option=com_content&view=article&id=229%3Abestekar-teoman-oenald&catid=251%3Asay-28&Itemid=985&lang=tr    

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:Devlet, Sanatçısı, Koro, Şefi, Bestekar, DrTeoman, ÖNALDI, 65, Sanat, Yılını, Tü,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer KONSER Haberleri
Coronavirüs'e karşı yeni konser salonu (2020)...
Azerbaycan Kadim Musiki Aletleri Topluluğu konseri Bakü'de...
Balaban Konçertosu Prömiyeri Kaliforniya'da...

Balaban Konçertosu Prömiyeri Kaliforniya'da...
Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan'ın Fazıl Say ile buluşması...
Yalçın Tura eserlerine Melihat Gülses yorumu...
TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası konseri…
Bengi Bağlama Üçlüsü 30. Yıl Konseri CRR'de…
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Mavi Nota Dergisi 2021 Ödülü Sıtkı Sahil'e verildi...
Tanbur: Bir resim ve İstanbullu bir saz hakkında... Hakan Talu
Hasan Saltık ile müzik endüstrisi üzerine bir söyleşi… Süleyman Fidan[1]
Günün Sözü
Sadece iki müzik türü var: İyi ve kötü…
()
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.33ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys